Αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η αύξηση των εξαγωγών στη Γερμανία, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για άσκηση νέων εξωτερικών πιέσεων στο Βερολίνο για αλλαγή του προσανατολισμού της οικονομίας της. Το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 20,3 δισ. ευρώ τον Μάιο από τα 19,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,4% προ διμήνου και όχι κατά 0,3% που είχε προβλεφθεί από αναλυτές της αγοράς, αντανακλώντας άνοδο για πέμπτο συναπτό μήνα. Παράλληλα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,2% αντί 0,5% που αναμενόταν από αναλυτές της αγοράς, δηλαδή κινήθηκαν χαμηλότερα από τις εξαγωγές. Μεγαλύτερη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα καταγράφηκε σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Καταγράφηκε, ειδικότερα, άνοδος 17,3%, με βάση τα εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. «Βελτιώνονται οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός που έχει θετική επίδραση στη Γερμανία», δήλωσε ο Τόμας Γκίζελ, οικονομολόγος της VT Bank. «Ενώ αυξάνεται η ιδιωτική κατανάλωση, οι καθαρές εξαγωγές προσδίδουν πρόσθετη σταθερότητα στην οικονομία», προσθέτει ο ίδιος.

Η Γερμανία έχει δεχθεί αυστηρή κριτική από διεθνείς οργανισμούς και τους εταίρους της στην Ε.Ε. ότι η οικονομία της, η ισχυρότερη στην Ευρωζώνη, στηρίζεται ως επί το πλείστον στις εξαγωγές, χωρίς να υιοθετηθεί μέτρα για την ενθάρρυνση της κατανάλωσης και των επενδύσεων στο εσωτερικό της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς που παροτρύνουν τη Γερμανία να αυξήσει τις κρατικές και τις ιδιωτικές δαπάνες στην εγχώρια οικονομία για να μειώσει αυτή την «ανισορροπία» είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή