Η προοπτική του Brexit καταρρακώνει την εμπιστοσύνη των Βρετανών επιχειρηματιών

Η προοπτική του Brexit καταρρακώνει την εμπιστοσύνη των Βρετανών επιχειρηματιών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελπίδες ότι η βρετανική οικονομία θα ανακάμψει από τα άσχημα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017 διαψεύστηκαν χθες, με τη δημοσίευση δύο εκθέσεων που δείχνουν ότι οι μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις έχουν περικόψει τα επενδυτικά τους σχέδια και οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα χρήματα με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι η μεταποίηση είχε συρρικνωθεί τον Μάιο κατά 0,2%, οι κατασκευές κατά 1,2%, ενώ το think tank NIESR είχε προβλέψει ότι η οικονομία θα επεκταθεί μόλις κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, από 0,2% το πρώτο τρίμηνο και από 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Ωστόσο, χθες η Deloitte ανακοίνωσε ότι το επιχειρηματικό κλίμα έχει επιδεινωθεί πολύ το δεύτερο τρίμηνο, ιδίως μετά τις εκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με την έρευνα, το 72% των οικονομικών διευθυντών που πήραν μέρος σε αυτήν θεωρεί ότι το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον θα είναι δυσμενέστερο όταν εγκαταλείψει η Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από πέρυσι, οπότε και η Deloitte άρχισε να κάνει τη σχετική ερώτηση. Μόλις το 8% των ερωτηθέντων είπε ότι το κλίμα θα βελτιωθεί μετά το Brexit. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι οι οικονομικοί διευθυντές προβλέπουν πως η εταιρεία για την οποία εργάζονται θα μειώσει τις επενδύσεις μέχρι να αποσαφηνιστεί το καθεστώς των εμπορικών σχέσεων Βρετανίας – Ε.Ε. μετά το Brexit. «Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit να έχουν ως αποτέλεσμα ένα θετικό περιβάλλον για τις βρετανικές επιχειρήσεις, με πρόσβαση στους εργαζομένους και στις αγορές που έχουν ανάγκη για τη μελλοντική τους επιτυχία», λέει ο Ντέιβιντ Σπράουλ, διευθύνων σύμβουλος της Deloitte North West Europe.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας έχει αρχίσει να πιέζει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να επιδιώξει την επίτευξη ενός μεταβατικού οικονομικού καθεστώτος για την περίοδο μετά τον Μάρτιο του 2019, ώστε να έχουν οι βρετανικές επιχειρήσεις τον χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Παράλληλα, η προειδοποίηση ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις περιορίζουν ή ακυρώνουν τα επενδυτικά τους σχέδια ίσως θορυβήσει την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία φαίνεται ότι κινείται προς αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με σχόλια του διοικητή της Μαρκ Κάρνεϊ, πριν από δέκα μέρες. Οι Βρετανοί κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν για την άνοδο του πληθωρισμού και γι’ αυτό ήλπιζαν ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων θα έδιναν ώθηση στην οικονομία και θα αντιστάθμιζαν την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, ωστόσο αυτό το σενάριο διαψεύδεται. Ακόμα χειρότερα είναι τα νέα από το μέτωπο της κατανάλωσης, με την εταιρεία έκδοσης πιστωτικών καρτών Visa να ανακοινώνει ότι η κατανάλωση μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2017 κατά 0,3% σε ετήσια βάση και ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή