Οι Γάλλοι CEO περιμένουν πολλά από τον Μακρόν

Οι Γάλλοι CEO περιμένουν πολλά από τον Μακρόν

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Γάλλοι επιχειρηματίες για την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Και αυτό έγινε φανερό στην πρόσφατη συνάντηση των ισχυρότερων εκπροσώπων της επιχειρηματικής και επενδυτικής γαλλικής ελίτ στην Αιξ-αν-Προβάνς της Νότιας Γαλλίας, η οποία ονομάστηκε και «μίνι Νταβός». Εξήντα μέρες μετά την εκλογή του νεότερου στην ιστορία της χώρας προέδρου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των γαλλικών ομίλων είπαν ότι αισθάνθηκαν κάτι να αλλάζει ριζικά – κι αυτό είχε να κάνει με την εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό. «Σήμερα όλος ο κόσμος θαυμάζει τη Γαλλία. Η εμπιστοσύνη του σε αυτήν έχει ανανεωθεί, ενώ υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία», επισήμανε στους δημοσιογράφους ο Πατρίκ Πουαγέν, διευθύνων σύμβουλος της Τotal. «Περιμένω από την κυβέρνηση να ενισχύσει αυτήν την κατάσταση, οπότε και οι Γάλλοι να αρχίσουν να δαπανούν περισσότερο και οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να επενδύουν».

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μακρόν δεν έχει ακόμα προωθήσει κάποια συγκεκριμένα μέτρα, έδωσε σε γενικές γραμμές το περίγραμμα της πολιτικής της. Επίσης, άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων, ώστε να προωθήσει ευρείες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την εργατική νομοθεσία. «Πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος και η κυβέρνησή του κάνουν μία πολύ καλή αρχή», τόνισε η Ιζαμπέλ Κοσέρ, εκπρόσωπος της εταιρείας φυσικού αερίου, ENGIE. «Αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα την εικόνα της Γαλλίας προς τα έξω και αυτό είναι πλέον φανερό παντού».

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης πριν από λίγες ημέρες ότι ορισμένες από τις σχεδιαζόμενες φορολογικές περικοπές θα καθυστερήσουν, δεν προκάλεσε έντονη δημόσια κριτική. Εντούτοις, κατ’ ιδίαν ορισμένοι επιχειρηματίες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. Ενας από τους συμμετέχοντες στο «μίνι Νταβός» δήλωσε στο Reuters ότι άκουσε έναν διευθύνοντα σύμβουλο να λέει στον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ ότι θα ήταν καλύτερα ο κ. Μακρόν να θέσει κατά μέρος τα σχέδιά του για επενδύσεις 50 δισ. ευρώ και να προτιμήσει τις περικοπές φόρων. «Δεν θέλουμε να πληρώσουμε αργότερα πιο πολλούς φόρους», δήλωσε ο εν λόγω διευθύνων σύμβουλος.

Την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ άφησε να εννοηθεί ότι διεξάγονταν ακόμα συζητήσεις στην κυβέρνηση σχετικά με τις καθυστερήσεις. «Υπάρχει προβληματισμός για το αν οι φορολογικές περικοπές θα εφαρμοστούν τώρα ή αργότερα, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα», ανέφερε στο Reuters ο επικεφαλής της UBS Γαλλίας, Ζαν Φρεντερίκ ντε Λες. Πάντως, σε ερώτηση σχετικά με αυτό το θέμα, επικεφαλής γαλλικών ομίλων, που στο παρελθόν διαμαρτύρονταν έντονα για το φορτίο της φορολογίας, δίστασαν να το κάνουν και τώρα. «Ας μην αρχίσουμε τις επικρίσεις», δήλωσε ο κ. Πουαγέν της Total. «Ας τους δώσουμε πίστωση χρόνου. Αν υπήρχε κάποια μαγική συνταγή, προφανώς και θα την είχαν εφαρμόσει εδώ και πολύ καιρό». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του εμβληματικού αερομεταφορέα της Γαλλίας, Air France – KLM. «Οπως συμβαίνει με όσους βρίσκονται σε θέση να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις, έτσι και η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί αντικρουόμενες απόψεις. Είναι ζωτικής σημασίας να σεβαστούν τους ευρωπαϊκούς νόμους, ώστε να μας λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν και οι εταίροι μας», τόνισε, μιλώντας στο Reuters, ο Ζαν Μαρκ Ζανελάκ. «Aν το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε είναι να μετατεθούν για αργότερα οι φοροαπαλλαγές, είναι κάτι που μπορούμε να το αντέξουμε, ειδικά αν αναλογιστούμε τα πιθανά οφέλη». Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Γαλλίας συμφώνησαν, τέλος, να θέσει η κυβέρνηση σε προτεραιότητα τη μείωση του ελλείμματος και να ακολουθήσει η μείωση των φόρων. Ετσι, η Γαλλία θα μπορέσει να φέρει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ πρώτη φορά σε δέκα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή