Πιέσεις Ecofin σε τράπεζες για αύξηση προβλέψεων έναντι «κόκκινων» δανείων

Πιέσεις Ecofin σε τράπεζες για αύξηση προβλέψεων έναντι «κόκκινων» δανείων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την υιοθέτηση ταχύτερων διαδικασιών για την απαλλαγή των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια κινούνται οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin). Πρόθεση του Ecofin είναι να μειώνεται άμεσα ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να συγκεντρώνουν οι τράπεζες περισσότερα κεφάλαια για να θωρακίζονται από τυχόν απώλειες σε περιόδους κρίσεων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών φθάνουν σήμερα σχεδόν το 1 τρισ. ευρώ, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2007-2009 και της συνακόλουθης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, δυσχεραίνοντας τη δανειοδοτική ικανότητά τους και επιβραδύνοντας την ανάκαμψη των οικονομιών. Πέρυσι πουλήθηκαν «κόκκινα» δάνεια μόνον 80 δισ. ευρώ.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Ecofin, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε ότι μειώθηκε ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. «Πράγματι, πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», είπε στη συνέντευξη Τύπου, καλωσορίζοντας το σχέδιο του Ecofin.

Tα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζήτησαν από την Κομισιόν να προσαρμόσει τους υφιστάμενους τραπεζικούς κανόνες, ώστε οι αρμόδιες εποπτικές αρχές να μπορούν νομικά να «ενθαρρύνουν τις τράπεζες» για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των συσσωρευμένων «κόκκινων» δανείων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters. Aυτό που επιδιώκει το Ecofin είναι να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μεγαλύτερη ισχύ για να αναγκάζει τις τράπεζες να συγκεντρώνουν περισσότερα κεφάλαια, προκειμένου να είναι πιο προστατευμένες έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε κάνει λόγο για τη μεταρρύθμιση των τραπεζικών κανόνων στην Ευρωζώνη μετά την κριτική που ασκήθηκε σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα πακέτα διάσωσης των ιταλικών τραπεζών Monte dei Paschi, Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza με τη συμμετοχή του κράτους. Σκοπός της τραπεζικής ένωσης ήταν το αντίθετο, δηλαδή να αποφευχθεί η διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων για τραπεζικές διασώσεις και αντ’ αυτού να αντλούνται τα απαραίτητα κεφάλαια με «κούρεμα» των μετόχων, των ομολογιούχων και των ανασφάλιστων καταθέσεων. Τελικά, όμως, το ιταλικό κράτος δεσμεύει σήμερα πάνω από 20 δισ. ευρώ σε τρεις τραπεζικές διασώσεις, προχωρώντας στη στήριξή τους χάριν του νομικού παραθυριού της «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συζήτησαν, επίσης, την αναγκαιότητα της ανάπτυξης των δευτερογενών αγορών για την πώληση χαρτοφυλακίων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής σε επενδυτές που αργότερα επιδιώκουν την ανάκτηση όσο περισσότερων περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με αυτά. Θεωρούν ότι η εξέλιξη της δευτερογενούς αγοράς θα αυξήσει τις τιμές των «κόκκινων» δανείων, τα οποία σήμερα πωλούνται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από την ονομαστική αξία τους. Συζητείται, μάλιστα, η θεσμοθέτηση κοινών κριτηρίων για την ίδρυση «εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή