Η ομιλία της Τζάνετ Γέλεν ενθουσίασε τις αγορές

Η ομιλία της Τζάνετ Γέλεν ενθουσίασε τις αγορές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ισχυρότερη άνοδο από την εκλογή Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρη στην καλή πορεία των μετοχών ενεργειακών εταιρειών και εταιρειών εξόρυξης αλλά και στον ήπιο τόνο που υιοθέτησε η πρόεδρος της Fed. Στη Wall Street o Dow Jones κατέγραφε νέο υψηλό όλων των εποχών λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο, ενώ οι δηλώσεις Γιέλεν προκάλεσαν την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών αλλά και των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Europe Stoxx 600 έκλεισε χθες με άνοδο 1,6% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,2%. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 1,4% και στη Φρανκφούρτη ο DAX με άνοδο 1,6%. Θετικά έκλεισαν Μαδρίτη και Μιλάνο. Ολοι οι κλάδοι έκλεισαν με άνοδο, με τον εξορυκτικό κλάδο, τις κατασκευές και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Με την περίοδο της ανακοίνωσης κερδών για το δεύτερο τρίμηνο να απέχει λίγες ημέρες, τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών προβλέπεται πως θα αυξηθούν κατά 9,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016 ή κατά 6% αν εξαιρεθεί ο ενεργειακός κλάδος, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Τα σχόλια της κ. Γιέλεν ενίσχυσαν και τη Wall Street αλλά και τα παγκόσμια χρηματιστήρια, με τον σχετικό δείκτη της MSCI να ενισχύεται κατά 0,9%. Ο Dow Jones ενισχυόταν χθες το βράδυ κατά 0,6% απέχοντας μόλις δύο μονάδες από νέο ρεκόρ και ο S&P 500 ενισχυόταν κατά 0,73%.

Ο Nasdaq ενισχυόταν κατά 1%. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν έντονα χθες, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 2,302%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων και την απόδοση του αμερικανικού διετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,331%. Στην Ευρώπη, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,515%. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι δέσμης σημαντικών νομισμάτων ενισχύθηκε κατά 0,11% και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος υποχώρησε κατά 0,42% στο 1,1417. Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου ενισχύθηκαν χάρη στο γεγονός ότι τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχυόταν κατά 1,67% στα 45,79 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,14% στα 48,06 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή