Πέρασαν από τη Γερουσία της Βραζιλίας οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Πέρασαν από τη Γερουσία της Βραζιλίας οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Γερουσία στη Βραζιλία υπερψήφισε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αναθεώρησή της τα τελευταία 70 χρόνια, όπως αναφέρει το BBC. Στόχος του νομοσχεδίου, που θα υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Τέμερ, είναι να μειωθεί δραστικά το εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν υπαλλήλους, προσφέροντάς τους, παράλληλα, τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται με τους τελευταίους ατομικές συμβάσεις.

Γι’ αυτό και έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των συνδικαλιστικών ενώσεων, οι οποίες έσπευσαν να οργανώσουν δύο μεγάλες γενικές απεργίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Το γεγονός ότι το επίμαχο νομοσχέδιο έλαβε το «πράσινο φως» από τη Γερουσία, προσφέρει στον πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ πλεονέκτημα απέναντι στην Κάτω Βουλή. Αυτό το Σώμα θα αποφασίσει αν, τελικά, θα ανασταλεί η εκτέλεση των καθηκόντων του προέδρου και θα παραπεμφθεί να δικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ως ύποπτος για διαφθορά. Το «πράσινο φως» της Γερουσίας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυξάνει τις πιθανότητες του κ. Τέμερ να παραμείνει ένα διάστημα στην προεδρία της χώρας.

Από τη στιγμή που ο κ. Τέμερ υπογράψει το νομοσχέδιο, αυτό γίνεται αμέσως νόμος του κράτους. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αποδυναμώνεται η διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιορίζονται τα περιθώρια για παραπομπή στη Δικαιοσύνη σε περιπτώσεις διενέξεων μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων, σύμφωνα με το BBC. Οι συνδρομές στα εργατικά συνδικάτα γίνονται εθελοντικές, ενώ με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα θεωρούνταν υποχρεωτικές. Επιπλέον, με το νέο νομοσχέδιο διευκολύνονται η ημιαπασχόληση και οι συμβάσεις εργασίας εποχικού χαρακτήρα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι βραζιλιάνικοι όμιλοι σχολίασαν θετικά τις εξελίξεις. Οπως εκτιμούν πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι, το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα καταστήσει πολύ πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας. Ο Βραζιλιανός πρόεδρος θέλει να προωθήσει μια νομοθεσία ευνοϊκή προς το επιχειρείν, όπως μεταξύ άλλων τη δημοπρασία των δικαιωμάτων άδειας εκμετάλλευσης πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων. Το πιο ακανθώδες θέμα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, είναι η εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, από τη στιγμή που ο Μισέλ Τέμερ εξασφάλισε τη συγκατάθεση της Γερουσίας για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μπορεί να ισχυριστεί ότι κατάφερε σημαντική νίκη. Τον Ιούνιο είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία, κάτι το οποίο επανειλημμένως αρνείται, διακηρύσσοντας την αθωότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή