«Φρένο» από Βερολίνο στις εξαγορές γερμανικών εταιρειών από Κινέζους

«Φρένο» από Βερολίνο στις εξαγορές γερμανικών εταιρειών από Κινέζους

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανόνες που θα εμποδίζουν τις εξαγορές εταιρειών με στρατηγικό ρόλο από ξένους επενδυτές υιοθετούν οι Γερμανοί, για να συγκρατήσουν τη διείσδυση των Κινέζων σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας τους. Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ακολουθεί αυτήν την πολιτική, παρά την επιφυλακτική στάση που τηρούν επιχειρήσεις, τράπεζες και μέλη της κυβέρνησης. Το Βερολίνο, μάλιστα, προωθεί την άμεση εφαρμογή των νέων κανόνων, χωρίς, μάλιστα, να έχει λάβει κοινοβουλευτική έγκριση. Αφενός οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ασκήσει έντονη κριτική στις τάσεις προστατευτισμού που καλλιεργούνται στις μέρες μας. Αφετέρου υπάρχει απογοήτευση για τα εμπόδια που ορθώνει το Πεκίνο στις εξαγορές κινεζικών εταιρειών από ξένους επενδυτές, και τονίζουν την ανάγκη να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις αγορές.

Αυτό που ανησυχεί τους Ευρωπαίους είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κινεζικές εταιρείες που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη είναι κρατικές. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εξαγορά της Syngenta, της ελβετικής εταιρείας παραγωγής σπόρων και γεωργικών φαρμάκων, από την ChemChina, η οποία ελέγχεται από το κινεζικό κράτος, έναντι 43 δισ. δολαρίων. Η εξαγορά που προβλημάτισε το Βερολίνο ήταν η απόκτηση της εταιρείας ρομποτικής Kuka από τον κινεζικό όμιλο Midea. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από την Κίνα στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 77%, στα 35 δισ. ευρώ, πέρυσι.

Βάσει των νέων κανόνων που θα εφαρμοστούν στη Γερμανία, παρέχεται μεγαλύτερη προστασία στις εταιρείες υποδομών από ξένους επενδυτές, δηλαδή εκτός Ε.Ε. Θα απαιτείται, επίσης, το διπλάσιο χρονικό διάστημα, τέσσερις αντί για δύο μήνες, για να αξιολογούν οι γερμανικές αρχές. Οι κυβερνήσεις και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Βρετανία και η Ολλανδία, σκοπεύουν να υιοθετήσουν ανάλογα μέτρα σε μια περίοδο που τίθενται θέματα εθνικής ασφάλειας. Στην πρώτη σύνοδο όπου συμμετείχε ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν, τάχθηκε με την Ιταλία και τη Γερμανία, οι οποίες προωθούν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα μπλοκάρει ανεπιθύμητες εξαγορές από επιχειρηματικά συμφέροντα εκτός Ε.Ε. Για να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στη σύναψη τέτοιων συμφωνιών, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. ζήτησαν από την Κομισιόν να εξετάσει με πολλή προσοχή τις εξαγορές από ξένες εταιρείες στον ενεργειακό, τραπεζικό και τεχνολογικό κλάδο, όπου η Κίνα επιδιώκει να αποκτήσει την τεχνογνωσία της Ευρώπης.

Η Ενωση Βιομηχάνων Γερμανίας διαφώνησε με την πρωτοβουλία του Βερολίνου και ανακοίνωσε ότι «αντιδρούμε στην ύπαρξη εμποδίων που δυσχεραίνουν τη διεξαγωγή επενδύσεων». Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως, επισημαίνουν ότι η Κίνα δεν επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση των ξένων επενδυτών στην εγχώρια οικονομία, εφαρμόζοντας αντιμονοπωλιακές πολιτικές και ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα όσον αφορά την παροχή ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε ξένες εταιρείες που επενδύουν στα εδάφη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή