Θετικό κλίμα στις αγορές στον απόηχο των δηλώσεων Γέλεν

Θετικό κλίμα στις αγορές στον απόηχο των δηλώσεων Γέλεν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοδικά κινήθηκαν χθες οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αν και όχι με τον δυναμισμό της συνεδρίασης της Τετάρτης. Το κλίμα αυτό είχε δημιουργηθεί χάρις στους σχετικά ήπιους τόνους της προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στη νομισματική πολιτική. Στην αμερικανική αγορά χθες πριν από το κλείσιμο παρατηρήθηκε άνοδος των δεικτών, ενώ οι επενδυτές είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. Η άνοδος στις τιμές των μετοχών των Apple, Microsoft και Alphabet συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη θετική πορεία των δεικτών S&P και Nasdaq. Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της στο Κογκρέσο χθες η Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι συνιστά πρόκληση για τις ΗΠΑ να μπορέσουν να εκπληρώσουν τον στόχο του 3% της ανάπτυξης, που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο «παράγοντας Γέλεν» λειτούργησε ευνοϊκά και για το δολάριο, το οποίο ενισχύθηκε προς ένα καλάθι άλλων μεγάλων νομισμάτων. Εξίσου θετικά λειτούργησε και το ότι την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε πρώτη φορά σε έναν μήνα ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ.

Στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του «μαύρου χρυσού» εμφάνισε άνοδο, αντιστρέφοντας την πτωτική της πορεία των τελευταίων εβδομάδων. Οι επενδυτές είχαν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους ως προς το ενδεχόμενο να συναφθεί συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των πετρελαιοπαραγωγών κρατών εκτός αυτού, ώστε να συνεχιστεί η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής. Η αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου ενισχύθηκε. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent χθες στο Λονδίνο ανήλθε κατά 71 σεντς στα 48,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Νέας Υόρκης κατά 69 σεντς στα 46,18 δολάρια το βαρέλι. Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%. Ευνοϊκά για την κίνηση του δείκτη λειτούργησαν τα εταιρικά αποτελέσματα ομίλων λιανεμπορίου, όπως εκείνος των σούπερ μάρκετ Casino. Η τιμή της μετοχής του ενισχύθηκε 3,6% χάρις στον δυναμικό ρυθμό αύξησης των πωλήσεών του. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τράπεζες με την αρωγή της Commerzbank, της οποίας η τιμή ενισχύθηκε κατά2,7% – η γερμανική τράπεζα δήλωσε πως βρίσκεται σε σωστή πορεία για επίτευξη του στόχου μείωσης των θέσεων εργασίας. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με οριακή πτώση 0,05%, στο Παρίσι ο CAC 40 με άνοδο 0,25% και στη Φρανκφούρτη ο DAX με 0,12%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή