Αρνητικό είναι το κλίμα για το αμερικανικό δολάριο

Αρνητικό είναι το κλίμα για το αμερικανικό δολάριο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H προσοχή της αγοράς την εβδομάδα που διανύσαμε εστιάσθηκε στην ομιλία της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν σε επιτροπή της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου θεωρήθηκε ότι εξέφρασε μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού σε σύγκριση με τις δηλώσεις της στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική στις 14 Ιουνίου. Η κ. Γέλεν τόνισε την αισιοδοξία της για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό και η αγορά εργασίας ενισχύεται, επιτρέποντας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων –χωρίς όμως να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα– και σε εφαρμογή του σχεδίου της για μείωση του ισολογισμού «σχετικά σύντομα». Αναφορικά με τον πληθωρισμό, επανέλαβε την πεποίθησή της ότι οι αρνητικές εκπλήξεις των τελευταίων μηνών οφείλονταν σε προσωρινούς παράγοντες. Εντούτοις, εξέφρασε αβεβαιότητα σχετικά με το αν και σε ποιο βαθμό θα αντιδράσει ο πληθωρισμός στη συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνοντας ότι η πορεία του πληθωρισμού θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Fed για την πορεία των επιτοκίων.

Τα σχόλια της επικεφαλής της Fed εκλήφθηκαν από τις αγορές ως μήνυμα ότι ενδεχομένως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχωρήσει σταδιακά σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών δεικτών, την υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ και την άνοδο των τιμών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Επωφελούμενο από το αρνητικό κλίμα για το δολάριο, το ευρώ ανήλθε στα μέσα της εβδομάδας στο 1,1490, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου 2016, πριν υποχωρήσει την Παρασκευή κοντά στην περιοχή του 1,1410/15, παραμένοντας όμως υψηλότερα από το πρόσφατο χαμηλό 1,1310 στις αρχές του τρέχοντος μηνός. Στις αγορές κρατικών ομολόγων, αντιδρώντας στις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, οι τιμές των αμερικανικών τίτλων κινήθηκαν ανοδικά, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κοντά στο 2,30% την Τετάρτη έπειτα από άνοδο στο 2,40% την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κυβερνητικού τίτλου παρέμεινε σε ανοδική πορεία, καταγράφοντας νέο υψηλό για το τρέχον έτος 0,64%, εν μέσω αυξημένων προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της στη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική στις αρχές Σεπτεμβρίου.

* Διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή