Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των φτωχών Ιταλών σε 10 χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσης

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των φτωχών Ιταλών σε 10 χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αριθμός των Ιταλών που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας τριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, καθώς η χώρα βρισκόταν από το 2008 έως το 2013 στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας για το διάστημα 2006-2016 προκαλούν δέος: συνολικά, το 2016, 4,7 εκατ. άνθρωποι στην Ιταλία ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας έναντι 1,6 εκατ. το 2006. Αυτή η πολύ μεγάλη αύξηση του επιπέδου της απόλυτης φτώχειας αντιστοιχεί στο 7,9% του πληθυσμού (οι περισσότεροι φτωχοί εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της νότιας Ιταλίας). Σύμφωνα με την έρευνα, απολύτως φτωχοί είναι όσοι δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν εκείνα τα αγαθά που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν λιτά αλλά με αξιοπρέπεια. Το ποσοστό των νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας παρέμεινε το 2016 σχετικά στα ίδια επίπεδα με το 2015, παρότι καταγράφηκε αύξηση σε νοικοκυριά με τρία ή και περισσότερα παιδιά στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας (από 18,3% στο 26,8%).

Το 2016, περίπου 2 εκατ. άνθρωποι σε περιοχές της νότιας Ιταλίας ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στην Ευρωζώνη και επηρέασε και την Ιταλία, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας μειώθηκε κατά 25%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε από το 5,7% το 2007 στο 13% το 2014. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Ιταλία έχει προσπαθήσει να βγει από την ύφεση, παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ παραμένει αναιμικός σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Επίσης, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει, κυριολεκτικά, λυγίσει υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων, γεγονός που έχει καταστήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ιδιαίτερα ευάλωτα – πολλά από αυτά βρίσκονται σε φάση εκκαθάρισης.

Η Ιταλία παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες χαμηλό ποσοστό γονιμότητας, καθώς αντιστοιχούν 1,35 παιδιά ανά γυναίκα, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 1,58, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2015. Η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας επισημαίνει ότι «η έκθεση για τη φτώχεια στην Ιταλία αποδεικνύει πόσο άσκοπο είναι να αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχουν λιγότερες γεννήσεις στη χώρα. Το να κάνεις παιδί σημαίνει ότι γίνεσαι φτωχός. Φαίνεται ότι το να έχει κανείς παιδί στην Ιταλία δεν είναι κάτι καλό».

Οσον αφορά τα χαρακτηριστικά εκείνων που επιβιώνουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας, η έκθεση επισημαίνει ότι το 2016 ο αριθμός αυξήθηκε κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Για άτομα ηλικίας 18-34 ετών το ποσοστό φτώχειας ανέρχεται στο 10%, ενώ μειώθηκε στο 3,8% από 4% το 2015 για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ατόμων, το 2016, το 23,2% όσων δεν εργάζονται αλλά αναζητούν εργασία ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Πριν από λίγο καιρό, το ιταλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, από τα οποία θα επωφεληθούν 400.000 νοικοκυριά σε σύνολο 1,7 εκατ. ανθρώπων. Το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί μέσω κρατικής χρηματοδότησης, η οποία υπολογίζεται φέτος περίπου στα 2 δισ. ευρώ και πρόκειται να αυξηθεί στα 2,2 δισ. ευρώ το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή