EKT: σχεδιάζει έλεγχο για δύο μετόχους της Deutsche Bank

EKT: σχεδιάζει έλεγχο για δύο μετόχους της Deutsche Bank

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκέφτεται να ερευνήσει τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της Deutsche Bank, σύμφωνα με πηγές από την ΕΚΤ, που επικαλούνται η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και το πρακτορείο Reuters.

Η ΕΚΤ εξετάζει κατά πόσον θα έπρεπε να αρχίσει τη λεγόμενη «διαδικασία ελέγχου ιδιοκτησιακού καθεστώτος», ώστε να ελέγξει την οικονομική αξιοπιστία των δύο μεγαλύτερων μετόχων της DB, δηλαδή τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ και τον κινεζικό όμιλο επιχειρήσεων HNA, καθένας εκ των οποίων κατέχει λίγο λιγότερο από το 10% των μετοχών της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας. Στόχος αυτού του είδους της έρευνας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι αξιόπιστος ένας επενδυτής, κατά πόσον είναι σε καλή κατάσταση τα οικονομικά του, από πού προήλθαν τα χρήματα που επένδυσε και κατά πόσον εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, η διαδικασία έχει στόχο «να διασφαλιστεί ότι μόνον οι κατάλληλοι επενδυτές θα εισέλθουν στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε αναταραχή όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του». «Πράγματι, είναι ακριβές ότι η ΕΚΤ ερευνά ή σκέφτεται να ερευνήσει τους μετόχους», δήλωσε χθες στο Reuters πηγή της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα, η D.B. και η HNA αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση. Κανονικά, τέτοιου είδους έρευνα διεξάγεται μόνον όταν ένας μέτοχος συγκεντρώσει το 10% των μετοχών ή το 10% των δικαιωμάτων ψήφου. Ο κινεζικός όμιλος ΗΝΑ κατέχει το 9,92% της D.B. και η βασιλική οικογένεια του Κατάρ (ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην εμίρης της χώρας) κατέχουν συνδυαστικά σχεδόν το 10% των μετοχών της D.B.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή