Σε ομόλογα υψηλού κινδύνου τζογάρουν οι επενδυτές

Σε ομόλογα υψηλού κινδύνου τζογάρουν οι επενδυτές

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό προκαλεί σε οικονομικούς αναλυτές η μεγάλη αύξηση των εκδόσεων σε ομόλογα υψηλού κινδύνου, τα οποία κατατάσσονται χαμηλά στην κλίμακα πιστοληπτικής αξιολόγησης. Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι χθες, η έκδοση των ομολόγων υψηλού κινδύνου έχει αυξηθεί κατά 400% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί αντίστοιχη πτώση 75%, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Αν και έχει εκφραστεί προβληματισμός για τη μεγάλη ζήτηση στην αγορά των ομολόγων υψηλού κινδύνου από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και άλλους παράγοντες, οι επενδυτές δεν διστάζουν να επενδύσουν σε αυτά. Ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πουλήσει ομόλογα υψηλού κινδύνου 1,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Τα συγκεκριμένα ομόλογα αξιολογούνται τουλάχιστον επτά κλίμακες χαμηλότερα από την «επενδυτική βαθμολογία» που είναι ασφαλής κατηγορία.

Πρόκειται για τον μήνα με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Μία από τις εταιρείες είναι η McLaren, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία με έντονη παρουσία στη Formula 1, που κατάφερε να αυξήσει το μέγεθος της έκδοσης από 525 εκατ. στερλίνες σε 564 εκατ. Η ολλανδική εταιρεία οικιακού εξοπλισμού Maxeda, επίσης, δανείστηκε 475 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης ομολόγου junk. Τα ομόλογα υψηλού κινδύνου παρουσιάζουν υψηλές αποδόσεις που είναι μεν ευπρόσδεκτες από τους επενδυτές, αλλά οι δανειστές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή