Περικοπές 13 δισ. ώς το 2022 ζητεί από τις περιφέρειες ο Μακρόν

Περικοπές 13 δισ. ώς το 2022 ζητεί από τις περιφέρειες ο Μακρόν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα εξοικονόμησης δαπανών 13 δισ. ευρώ από τις τοπικές περιφέρειες της Γαλλίας έως το τέλος της πενταετούς θητείας του διατύπωσε χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γερουσία, στο πλαίσιο της εθνικής διάσκεψης των γαλλικών περιφερειών. Σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, το τελικό ποσό «αποτελεί μεγαλύτερη συγκράτηση δαπανών απ’ αυτήν που είχαμε προγραμματίσει». Εντούτοις, ο κ. Μακρόν αναγνώρισε ότι είχε εξαγγείλει περικοπές 10 δισ. ευρώ έως το 2022. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το τελικό ποσό «αντανακλά το μερίδιο των τοπικών κυβερνήσεων στις κρατικές δαπάνες». Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι «στη Γαλλία οι κρατικές δαπάνες είναι μεγάλες, γι’ αυτόν τον λόγο οι φόροι είναι πολύ υψηλοί». Η απόφαση του κ. Μακρόν περιλαμβάνει μέτρα για την απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, την περικοπή δημοσίων υπαλλήλων και την αναμόρφωση του συστήματος της φορολογίας σε επίπεδο περιφέρειας. Ουσιαστικά, ο κ. Μακρόν ζητεί από τις 18 περιφέρειες, τα 102 περιφερειακά τμήματα και τις εκατοντάδες τοπικές κοινότητες να στηρίξουν την προσπάθειά του για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% το 2017. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 3,2% του ΑΕΠ, γεγονός που υποχρεώνει τη νέα κυβέρνηση να περιορίσει το ύψος των κρατικών δαπανών, για να τηρήσει τον ευρωπαϊκό στόχο για έλλειμμα στο 3%. Αυτό, αυτομάτως, σημαίνει ότι η κυβέρνηση του κ. Μακρόν πρέπει να εξοικονομήσει 4-5 δισ. ευρώ ή ακόμη και 8 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που επιθυμεί να επιτύχει μείωση του ελλείμματος στο 2,8%.

Οταν ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ πήρε τον λόγο, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την ανάγκη συρρίκνωσης των δαπανών. Ο ίδιος δήλωσε ότι «γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση των δημοσιονομικών του κράτους […] πρέπει να μειώσουμε το ύψος των κρατικών δαπανών μας. Οι τοπικές περιφέρειες πρέπει να λάβουν μέρος σε αυτήν την προσπάθεια και αυτή η προσπάθεια είναι σημαντική παγκοσμίως». Ωστόσο, ο κ. Φιλίπ, επιθυμώντας να μην υπάρξει καμία σύγκριση και ομοιότητα με την πολιτική της κυβέρνησης Ολάντ, έσπευσε να επισημάνει ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε νέα οριζόντια μείωση των χορηγήσεων που λαμβάνουν οι τοπικές περιφέρειες. Συγκεκριμένα, δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να προσπαθήσει να βρει κάποιον μηχανισμό που να διασφαλίζει τη μείωση των δημοσίων δαπανών, τη μείωση του δημοσίου χρέους με τρόπο πιο έξυπνο από την οριζόντια μείωση των πόρων των περιφερειών. Προς επίρρωση των απόψεων του κ. Φιλίπ, ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση των χορηγήσεων, αλλά οι τοπικές περιφέρειες οφείλουν να μειώσουν τις δαπάνες λειτουργίας τους». Οι μειώσεις σε επίπεδο περιφέρειας ανέκαθεν ήταν στην ατζέντα των πολιτικών αρχηγών (οι δαπάνες για τη λειτουργία των περιφερειών έχουν περιοριστεί κατά 11 δισ. ευρώ σε διάστημα πέντε ετών). Παρότι οι τοπικές περιφέρειες πρέπει να εξοικονομήσουν το δυσθεώρητο ποσό των 13 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια, ο κ. Μακρόν καλεί τις τοπικές περιφέρειες να καινοτομήσουν, δημιουργώντας «νέες κοινότητες» που θα επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση των δαπανών και του εξοπλισμού τους. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε προχθές το ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του κ. Μακρόν, επισημαίνεται η ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες για ενοποίηση του μεγάλου αριθμού των μικρών τοπικών κοινοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή