Στο 2,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Στο 2,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροσδόκητη επιβράδυνση εμφάνισε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία στο 2,6%, πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Αναλυτές και οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι τον προηγούμενο μήνα δεν θα μεταβληθεί ο δείκτης. Υπό το πρίσμα αυτό, εκτιμούν πως αυξάνονται και οι πιθανότητες να διατηρήσει τα επιτόκια της στερλίνας ως έχουν η Τράπεζα της Αγγλίας, όταν συνεδριάσει τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, οι τιμές του καταναλωτή τον Ιούνιο ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2016. Φέτος τον Μάιο είχαν σημειώσει ρεκόρ τεσσάρων ετών στο 2,9%. Η επιβράδυνση στο 2,6% ήταν και η μεγαλύτερη σε μηνιαία βάση από τον Φεβρουάριο του 2015 και αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την εξασθένηση στις τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολλοί οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές που κάνουν λόγο για προσωρινή οπισθοδρόμηση του πληθωρισμού στη Βρετανία και περιμένουν πως θα αναθερμανθεί σύντομα – κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα εντείνει και τις πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών, που βλέπουν τις αυξήσεις των μισθών να υπολείπονται της ανόδου του πληθωρισμού. «Με τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, οι παρεμβάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας αποκαλύπτουν ότι η τάση είναι προς σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής», επισημαίνει ο Μπεν Μπρέτελ, ανώτατος οικονομολόγος της Harsgreaves Lansdown. «Εντούτοις, αν η κάμψη του Ιουνίου στον δείκτη του πληθωρισμού σηματοδοτεί την απαρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης, τότε και οι πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας για τα επιτόκια θα εξασθενήσουν».

Υψηλόβαθμα στελέχη του πιστωτικού ιδρύματος δεν έκρυβαν την ανησυχία τους τον τελευταίο καιρό, εκτιμώντας πως ενδεχομένως να ετίθετο εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός και να απέβαινε δύσκολη η χαλιναγώγησή του. Τα τελευταία δεδομένα αφήνουν κάποια περιθώρια αισιοδοξίας. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, πάντως, της Τράπεζας της Αγγλίας, οι αξιωματούχοι είχαν ταχθεί με αναλογία 5 προς 3 υπέρ του να παραμείνουν ως έχουν τα επιτόκια της στερλίνας στα τρέχοντα επίπεδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή