Με το βλέμμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι επενδυτές

Με το βλέμμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι επενδυτές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη. Κύριος παράγοντας, ο οποίος διαμόρφωσε την ψυχολογική διάθεση των επενδυτών, ήταν μία σειρά ευνοϊκών εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς και το ότι ανέμεναν τις αποφάσεις από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Το ευρώ ακολούθησε αντίστροφη πορεία από εκείνη των τελευταίων ημερών, υποχώρησε έναντι του δολαρίου και απομακρύνθηκε από τα επίπεδα ρεκόρ διετίας. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο μετά τα στοιχεία για τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και βενζίνης. Το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε κατά 1,31% στα 47,01 δολ. το βαρέλι και το Brent στο Λονδίνο είχε άνοδο 1,41% στα 49,53 δολ. το βαρέλι.

Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες είχαν θετικό πρόσημο με την αρωγή ειδικά των μετοχών των ενεργειακών ομίλων και των ομίλων υψηλής τεχνολογίας. Ο S&P 500 είχε άνοδο 0,4% στις απογευματινές συναλλαγές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του. Η τιμή της μετοχής της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής εξαρτημάτων ημιαγωγών ASML αυξήθηκε κατά 5,8% λόγω θετικών αποτελεσμάτων. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με +0,55%, στο Παρίσι ο CAC 40 με +0,83% και στη Φρανκφούρτη ο DAX με +0,17%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, αναζητώντας ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Η συγκεκριμένη πολιτική, άλλωστε, τροφοδότησε την οικονομική ανάπτυξη και την εκτίναξη των τιμών των μετοχών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως από το μέτωπο της διεθνούς οικονομίας οι ειδήσεις είναι ανομοιογενείς, ο πληθωρισμός παραμένει ασθενικός και η αμερικανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να προωθήσει την ατζέντα της.

Ο δείκτης δολαρίου προς ένα καλάθι μεγάλων νομισμάτων παρουσίασε χθες άνοδο 0,16%. Το ευρώ προς το δολάριο εξασθένησε 0,27% στο 1,1521 δολ. Οι αναλυτές και οι επενδυτές προβληματίζονται για τις πιέσεις προς το δολάριο εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ και της τράπεζας της Ιαπωνίας. Διερωτώνται εάν η πρόσφατη ενίσχυση του γιεν και του ευρώ θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή