Ζήτηση για ομόλογα μεγάλης διάρκειας

Ζήτηση για ομόλογα μεγάλης διάρκειας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζήτηση για ομόλογα μεγάλης περιόδου ωρίμανσης είχε ενισχυθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, επειδή προσέφεραν υψηλότερες αποδόσεις σε μια εποχή χαμηλών αποδόσεων. Ακόμη και τώρα, που οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού, οι επενδυτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν αυτά τα ομόλογα, παρ’ όλο που έχουν υψηλότερο ρίσκο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πορτογαλία πούλησε ομόλογα διάρκειας 28 ετών, με απόδοση αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που έδινε η δευτερογενής αγορά –ένδειξη ισχυρής ζήτησης–, ενώ τον Ιούνιο η Αργεντινή είχε πουλήσει ομόλογα με περίοδο ωρίμανσης 100 έτη. Η έκδοση τεσσερακονταετούς ομολόγου από τη Βρετανία τον Μάιο είχε γίνει δεκτή ενθουσιωδώς, ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκδώσουν, για πρώτη φορά, ομόλογο διάρκειας 30 ετών. Τόσο έντονο ενδιαφέρον για ομόλογα με μεγάλη περίοδο ωρίμανσης, τα οποία προσφέρουν υψηλότερη απόδοση αλλά ενέχουν και υψηλότερο ρίσκο, φαντάζει παράλογο αυτή τη στιγμή. Σημαντικές κεντρικές τράπεζες, όπως η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας, στο πλαίσιο των οποίων είχαν αγοράσει μακροπρόθεσμα ομόλογα ύψους τρισ. ευρώ, και παράλληλα να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την ελκυστικότητα των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Ο λόγος που εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή ζήτηση γι’ αυτά τα ομόλογα είναι, σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές, πως ο πληθωρισμός, ο οποίος ρίχνει την αξία των ομολόγων και ιδιαίτερα αυτών με μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης, παραμένει χαμηλότερα από τον στόχο στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη. Οι τιμές του πετρελαίου, το οποίο είναι από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, επίσης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Τρίτος σημαντικός παράγοντας που υποστηρίζει τη ζήτηση είναι η πιθανότητα ο χαμηλός πληθωρισμός να αποδειχθεί μόνιμο φαινόμενο, ενώ παράλληλα η γήρανση του πληθυσμού στη Δύση ενισχύει τη βιομηχανία συντάξεων. Η χρονική διάρκεια που απαιτείται ώστε ένας επενδυτής να αποσβέσει το αρχικό κεφάλαιο που είχε επενδύσει σε ένα ομόλογο εξηγεί για ποιον λόγο η Αργεντινή κατάφερε να πουλήσει ομόλογο με περίοδο ωρίμανσης 100 έτη και να έχει και ισχυρή ζήτηση. Το ομόλογο είχε κουπόνι 7,125%, γεγονός που σημαίνει πως ο επενδυτής θα πάρει τα περισσότερα χρήματα από το κουπόνι και όχι από την αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου που θα γίνει σε 100 έτη. Ετσι, λοιπόν, οι αγοραστές του ομολόγου της Αργεντινής θα πάρουν πίσω το αρχικό τους κεφάλαιο σε μόλις 13 χρόνια. Γεγονός που σημαίνει πως το ομόλογο είναι ελκυστικότερο από το ομόλογο της Αργεντινής με περίοδο ωρίμανσης 30 έτη, όπου οι επενδυτές θα ανακτήσουν το αρχικό τους κεφάλαιο σε 13 έτη.

Επί χρόνια, τα ομόλογα με μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης είχαν ισχυρή ζήτηση, επειδή οι επενδυτές αναζητούσαν την υψηλότερη απόδοση που προσέφεραν. Ο δείκτης της Merrill Lynch με ομόλογα του G7 με περίοδο ωρίμανσης άνω των δέκα ετών είχε απόδοση άνω του 10% τα τελευταία δέκα χρόνια, έναντι απόδοσης 1,4% για τον δείκτη με ομόλογα με απόδοση μεταξύ ενός και πέντε ετών. Τα σχόλια κεντρικών τραπεζιτών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν ενισχύσει την άποψη πως η νομισματική πολιτική σημαντικών οικονομιών βρίσκεται σε σημείο καμπής, έπειτα από χρόνια πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σχολίασε προ εβδομάδων ότι ανακάμπτει η οικονομία της Ευρωζώνης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ είπε πως οι συνάδελφοί του είναι πολύ πιθανό να συζητήσουν περί αύξησης των επιτοκίων δανεισμού τους επόμενους μήνες. Η Τράπεζα του Καναδά αύξησε τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια. Αυτά τα σχόλια και οι ενέργειες είχαν μόνο βραχυπρόθεσμη επίπτωση στις αποδόσεις των ομολόγων με μεγάλη περίοδο ωρίμανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή