Δίκτυο συγγενών και ημετέρων πίσω από έναν κινεζικό κολοσσό

Δίκτυο συγγενών και ημετέρων πίσω από έναν κινεζικό κολοσσό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Hainan Airlines στόχευε τη δεκαετία του 1990 στην επέκταση των δραστηριοτήτων της, τα υψηλόβαθμα στελέχη της στράφηκαν σε έναν ελάχιστα γνωστό τριαντάχρονο επιχειρηματία. Aυτός βοήθησε την εταιρεία να φτιάξει γήπεδα γκολφ, θέρετρα και παραθαλάσσιες βίλες. Ηταν η αρχή μιας κερδοφόρας συνεργασίας για τον επιχειρηματία Γουάνγκ Γουέι, η οποία του άνοιξε τον δρόμο για να γίνει δισεκατομμυριούχος. Στις επόμενες δύο δεκαετίες, ο κ. Γουάνγκ διαχειριζόταν εταιρείες για ακίνητα, υπολογιστές, υπηρεσίες πληροφορικής, αλλά και για θαλασσινά και κουβανέζικα πούρα, για λογαριασμό της Hainan Airlines και της μητρικής της εταιρείας, HNA Group.

Μια λεπτομέρεια αυτής της ιστορίας που δεν προβάλλεται επαρκώς είναι ότι ο κ. Γουάνγκ είναι νεότερος αδελφός του συνιδρυτή του ομίλου, Γουάνγκ Τζιάνγκ. Κατά την τελευταία 25ετία, η ΗΝΑ προωθεί τακτικά δραστηριότητες μέσα από μια μικρή ομάδα συγγενών και συνεργατών τών υψηλόβαθμων στελεχών της ΗΝΑ. Οι συναλλαγές του ομίλου πραγματοποιούνταν με ελάχιστη ενημέρωση στους επενδυτές των εισηγμένων εταιρειών του ή στις επιχειρηματικές διασυνδέσεις που διατηρούσε στο εξωτερικό, σύμφωνα με την αξιολόγηση χιλιάδων επίσημων εγγράφων που μελέτησαν οι New York Times.

Η ΗΝΑ έχει εξελιχθεί από μια μικρή αεροπορική εταιρεία σε έναν από τους λίγους κινεζικούς κολοσσούς με παρουσία στο εξωτερικό. Ο όμιλος με ετήσια έσοδα 100 δισ. δολαρίων έχει συνάψει συμφωνίες δισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην υπόλοιπη Ασία, εξαγοράζοντας σημαντικά μερίδια σε πολυεθνικές, όπως η Deutsche Bank και η Hilton Hotels. Η ΗΝΑ είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της νέας γενιάς Κινέζων επιχειρηματιών που έχουν αναδυθεί σχεδόν από το πουθενά στα ανώτατα στρώματα της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ. Για να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους, αυτοί οι επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν δημιουργήσει χρέη και αδιαφανείς δομές στις επιχειρήσεις τους, προκαλώντας σύγχυση για το καθεστώς εταιρικής διακυβέρνησης, τα επιχειρηματικά κίνητρά τους και την οικονομική φερεγγυότητα των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις προβληματίζονται έντονα εξαιτίας αυτής της επεκτατικής στρατηγικής. Εταιρείες και ρυθμιστικές αρχές μπορεί να έχουν λάβει κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα των δραστηριοτήτων του ομίλου. Παρομοίως, οι επενδυτές μπορεί να μην έχουν λάβει πλήρη γνώση των επενδύσεών τους στις εισηγμένες εταιρείες του ομίλου. Την τελευταία επταετία, δύο εταιρείες υπό την ομπρέλα της ΗΝΑ συμμετείχαν σε πάνω από 30 εξαγορές, συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Dealogic.

Σήμερα, η ΗΝΑ και άλλες μεγάλες κινεζικές εταιρείες, όπως η Anbang Insurance Group και η Dalian Wanda Group, δέχονται πιέσεις στη χώρα και στο εξωτερικό, επειδή οι αρμόδιες αρχές και οι επενδυτές ανησυχούν για τον υπερβολικό δανεισμό τους. Η ΗΝΑ έχει λάβει δάνεια 100 δισ. δολαρίων από κρατικές τράπεζες της Κίνας. Ο Γουάνγκ Γουέι είναι συνδεδεμένος με πάνω από δέκα εταιρείες που συνεργάζονται με την ΗΝΑ. Αλλοι συγγενείς και συνεργάτες των υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου διατηρούν αντίστοιχες επιχειρηματικές σχέσεις. Στο Πεκίνο επικρατεί μεγάλη ανησυχία για κολοσσούς όπως η ΗΝΑ, που χρωστούν τεράστια ποσά σε κρατικές τράπεζες. Αυτή η εξάρτηση της επιχειρηματικότητας από τα χρέη απειλεί την οικονομία της Κίνας. Οι Αρχές της Κίνας κάνουν έρευνες σε κολοσσούς που έχουν συνάψει σειρά συμφωνιών, όπως είναι η Anbang, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει εξαγοράσει το ξενοδοχείο Waldorf Astoria New York και τη βελγική ασφαλιστική Vivat. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Anbang κρατείται από τις κινεζικές αρχές για άγνωστους ακόμη λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή