Καμία αλλαγή στο QE έως τον Σεπτέμβριο, το μήνυμα της ΕΚΤ

Καμία αλλαγή στο QE έως τον Σεπτέμβριο, το μήνυμα της ΕΚΤ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φθινόπωρο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ακολουθώντας απαρέγκλιτα τον αρχικό της σχεδιασμό. Στόχος της Τράπεζας είναι η μεταβολή του προγράμματος να μην προκαλέσει αναταραχή στην οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και στις αγορές. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίασή της. Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε τη δέσμευσή του για συνέχιση των αγορών τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, οι οποίες, αν οι οικονομικές συνθήκες το επιβάλλουν, θα αυξηθούν. Ο επικεφαλής της Ευρωτράπεζας δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέξει η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, εξαιτίας μιας άκαιρης σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. «Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση τιμών και μισθών», τόνισε ο κ. Ντράγκι. «Ο πληθωρισμός απέχει από τον στόχο μας. Υστερα από πολύ καιρό, επιτέλους, παρατηρούμε ζωηρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά πρέπει να έχουμε υπομονή για να δούμε και τους μισθούς και τις τιμές να προσεγγίζουν τον στόχο μας». Αναλυτές και επενδυτές δείχνουν ανυπομονησία για το τι θα γίνει με το QE, καθώς η ΕΚΤ είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης. Είχαν στοιχηματίσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει για σταδιακή αναδίπλωση του QE κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αφορμή δόθηκε με τη δήλωση Ντράγκι στο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας στα τέλη Ιουνίου. Τότε ο πρόεδρος της Τράπεζας είχε επισημάνει ότι η βελτιωμένη ανάπτυξη επιτρέπει στην Τράπεζα σταδιακή μείωση στην αγορά τίτλων. Η αντίδραση ήταν η εκτίναξη του ευρώ 3% ως προς το δολάριο και ο διπλασιασμός των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων.

Χθες «ο πρόεδρος της ΕΚΤ θέλησε να συγκρατήσει όσους είχαν θεωρήσει ότι επίκειται η διακοπή των αγορών τίτλων», επισημαίνει ο οικονομολόγος της ΙΝG Κάρστερν Μπρζέσκι. «Στέλνει καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές, οι οποίες αναστατώθηκαν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες». Με τα σημερινά σχόλια Ντράγκι, η απόφαση για βαθμιαία αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης μετακινείται πιθανώς για τον Οκτώβριο ή ακόμα και για τον Δεκέμβριο. «Ηταν ομόφωνη η απόφασή μας ότι παραμένουμε δεσμευμένοι σε αύξηση του QE, αν οι προοπτικές δεν είναι τόσο ευνοϊκές», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Ομοφωνία υπήρξε στο διοικητικό συμβούλιο και ως προς το να μην ορίσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης των αλλαγών του προγράμματος, αλλά να συμφωνήσουμε ότι θα γίνει το φθινόπωρο».

Αναφερόμενος, τέλος, στην ερμηνεία που δόθηκε από αναλυτές και αγορές στην ομιλία του στη Σίντρα, είπε ότι δεν έχει αλλάξει η τοποθέτησή του. «Μίλησα για την αναθέρμανση του πληθωρισμού, που ήλθε στη θέση του αποπληθωρισμού, οπότε η διαφορά είναι αμελητέα», υπογράμμισε. Κατά τους αναλυτές, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος θα φθάσει το 2%. Αυτός ο ρυθμός θεωρείται ο ταχύτερος από το 2015, αν και ο πληθωρισμός φθάνει το 1,3% έναντι του επίσημου στόχου για σχεδόν 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή