Σε υψηλά διετίας εκτινάχθηκε το ευρώ

Σε υψηλά διετίας εκτινάχθηκε το ευρώ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ ότι η συζήτηση για το μέλλον του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα γίνει το φθινόπωρο, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, εκτίναξαν το ευρώ σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον δύο ετών προς το δολάριο, και στο 1,623 δολ. Ανοδο εμφάνισαν και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Δηλαδή, ο Μάριο Ντράγκι μάλλον προκάλεσε ό,τι ήθελε να αποφύγει. Πάντως, διευκρίνισε ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση να μη γίνει μεταβολή του QE στη χθεσινή συνεδρίαση.

Εντούτοις, οι επενδυτές και οι χρηματιστές σχημάτισαν την εντύπωση ότι οι συζητήσεις του φθινοπώρου θα οδηγήσουν σε σκλήρυνση πολιτικής το 2018. Επίσης, θεώρησαν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν αναφέρθηκε στην ενίσχυση που πρόσφατα παρουσιάζει το ευρώ ούτε έκανε κάτι για να την αποκλιμακώσει. Η ανοδική του πορεία είχε ξεκινήσει από την ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο συνέδριο της ΕΚΤ στα τέλη Ιουνίου, οπότε και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο σταδιακής διακοπής του QE, και το ευρώ ανήλθε τότε στο 1,1283 δολ.

Αναλυτές, πάντως, τονίζουν ότι η χθεσινή εκτίναξη του ευρώ δεν συνδέεται μόνο με την ΕΚΤ αλλά και με τα όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Oι αρμόδιες αρχές εκεί εντείνουν τις έρευνες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, χθες οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης στα υψηλά επίπεδα ημέρας του 0,56%. Οπως επισήμανε η Αλεξάντρα Ράσελ – Ολιβερ, υπεύθυνη στρατηγικής χρηματαγορών της Caxton FX στο Λονδίνο, «οι ευνοϊκές προοπτικές της οικονομίας και οι προσδοκίες για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ το φθινόπωρο και τις πιο σαφείς ενδείξεις για σκλήρυνση της πολιτικής της αιτιολογούν την άνοδο του ευρώ και των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή