Δέκα εταιρείες στις ΗΠΑ δίνουν άδεια απεριόριστες ημέρες

Δέκα εταιρείες στις ΗΠΑ δίνουν άδεια απεριόριστες ημέρες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από παχυλούς μισθούς, υψηλά επιδόματα και ευελιξία όσον αφορά το πρόγραμμα εργασίας, 10 εταιρείες που εδρεύουν σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ προσφέρουν απεριόριστες ημέρες άδειας στους εργαζομένους τους, ώστε να αποκτήσουν ψυχική ευεξία. Η συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα εργασίας Remote.co κατάρτισε πρόσφατα λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται οι εταιρείες που δεν θέτουν όριο στον αριθμό των ημερών αδείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Σε αυτή τη λίστα φιγουράρουν εταιρείες όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης ενδυμάτων και αξεσουάρ Bonfire, η Elite SEM, που δραστηριοποιείται στο digital marketing, και η διαδικτυακή πλατφόρμα Health Insurance. Σύμφωνα με το Forbes, διαφαίνεται, επίσης, ότι εταιρείες διεθνούς εμβέλειας, όπως η Netflix, η LinkdIn και η GrubHub, έχουν αρχίσει να υιοθετούν την πολιτική παροχής απεριόριστου αριθμού αδειών προς τους εργαζομένους τους. Σύμφωνα με τη Νόα Κάλαγουεϊ, ιδρύτρια της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Apsis Labs, με έδρα το Σιάτλ, οι εργαζόμενοι της εταιρείας λαμβάνουν, κατά μέσον όρο, τρεις με τέσσερις εβδομάδες από το απεριόριστο όριο αδειών που δικαιούνται. Μάλιστα, η εταιρεία απαιτεί από τους εργαζομένους να λαμβάνουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες τον χρόνο άδεια για να αποφορτιστούν. Η κ. Κάλαγουεϊ δηλώνει στο Forbes ότι «δίνοντας στα άτομα τον χρόνο να κάνουν διαλείμματα από τη δουλειά, να απεξαρτηθούν για κάποιο διάστημα από την εταιρεία και να ανακτήσουν τις πνευματικές τους δυνάμεις, αυτό θα τους βοηθήσει, όταν επιστρέψουν, να είναι πιο παραγωγικοί και πιο συγκεντρωμένοι».

Ωστόσο ενδέχεται αυτού του είδους η πολιτική να αποτελεί πολυτέλεια, καθώς, όπως επισημαίνει στο Forbes ο Μπρι Ρέινολντς, στέλεχος της Remote.co, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι βρίσκονται στη χαμηλότερη θέση στην κατάταξη μεταξύ εκείνων που παίρνουν άδειες σε περιόδους διακοπών στις χώρες του δυτικού κόσμου. Σύμφωνα με τον κ. Ρέινολντς, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πολλοί εργαζόμενοι, που έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια απεριόριστες ημέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών, δεν το εκμεταλλεύονται κατάλληλα.

Δηλαδή, τείνουν να λαμβάνουν λιγότερες μέρες άδεια από αυτές που δικαιούνται. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Ρέινολντς, πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να θέτουν ελάχιστο όριο στις μέρες αδειών των εργαζομένων, προκειμένου να τους ενθαρρύνουν να λείψουν περισσότερο χρόνο από τη δουλειά. Επίσης, υπάρχουν εταιρείες που αποκλείουν τους εργαζομένους από την πρόσβασή τους στο εργασιακό περιβάλλον όταν επιλέγουν να φύγουν με άδεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αμερικανική εταιρεία Elite SEM, με έδρα τη Νέα Υόρκη και με αριθμό εργαζομένων που ανέρχεται στα 170 άτομα. Η εταιρεία φροντίζει να αλλάζει τους κωδικούς όσων εργαζομένων έχουν πάρει άδεια, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα και να μην μπορούν να στείλουν ή να λάβουν μέιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή