Το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για ΗΠΑ και Βρετανία

Το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για ΗΠΑ και Βρετανία

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα τρίμηνα η παγκόσμια οικονομία θα βασιστεί περισσότερο στην Ευρωζώνη και στην Κίνα και λιγότερο στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι οικονομολόγοι του Ταμείου διατήρησαν αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,5% το 2017, επίδοση βελτιωμένη σε σχέση με το 2016, οπότε ο ρυθμός ανάπτυξης είχε διαμορφωθεί στο 3,2%. Για το 2018 προβλέπεται ελαφρά επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 3,6%. Ωστόσο, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, και προς το καλύτερο την πρόβλεψη για την Ευρωζώνη, την Κίνα και την Ιαπωνία. Το ΔΝΤ αναθεώρησε την άποψή του για τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που είχε υποσχεθεί o νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως μείωση φορολογίας, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και απορρύθμιση κανονιστικού πλαισίου και πλέον δεν υπολογίζει ενδεχόμενη θετική επίδρασή τους. Συνεπώς, το Ταμείο θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2017 και το 2018, από 2,3% και 2,5%, αντίστοιχα, που είχε προβλέψει τον περασμένο Απρίλιο. «Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι τον Απρίλιο, αντανακλώντας πρωτίστως την υπόθεση πως η δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο επεκτατική μελλοντικά απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως».

Κοινώς, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι δεν πρέπει να είχε πιστέψει τις οικονομικές υποσχέσεις Τραμπ. Αρνητικά αναθεώρησε το ΔΝΤ και την πρόβλεψή του για τη βρετανική οικονομία, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 1,7% για το τρέχον έτος, επικαλούμενο τη μεγάλη επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου, από 2% που είχε προβλέψει την άνοιξη. Για το 2018, το Ταμείο διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 1,5%. Αντιθέτως, το Ταμείο προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο 1,9% το 2017, από 1,7% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο. Για το 2018, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% στην Ευρωζώνη, από 1,6% που είχε προβλέψει την άνοιξη. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αποκτήσει η οικονομία της Ευρωζώνης είναι το γεγονός ότι το Ταμείο αναθεώρησε επί τα βελτίω τον ρυθμό ανάπτυξης για όλες τις μεγάλες οικονομίες και περισσότερο απ’ όλες για την ισπανική. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2017 και 1,6% το 2018, πρόβλεψη βελτιωμένη κατά 0,2% και 0,1%, αντιστοίχως. Η γαλλική οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2017 και με ρυθμό 1,7% το 2018, πρόβλεψη βελτιωμένη κατά 0,1% για κάθε έτος.

Η ιταλική οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με χαμηλότερο ρυθμό από τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, ωστόσο το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη θετική αναθεώρηση, ιδίως για το 2017, οπότε και η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% (από 0,8%), ενώ το 2018 η ανάπτυξη αναμένεται να είναι 1% (από 0,8%). Η ισπανική οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, με ρυθμό 3,1% το 2017 και με ρυθμό 2,4% το 2018 (από 2,6% και 2,1% αντιστοίχως). Για την Κίνα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 6,7% το 2017 (από 6,6% προηγουμένως) και επιβράδυνση στο 6,4% το 2018 (από 6,5%). Κατά τον κ. Μορίς Ομπστφελντ, η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια των κινεζικών αρχών να περιορίσουν το ρίσκο που προέρχεται από την ταχεία πιστωτική επέκταση και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αβεβαιότητα και προστατευτισμός

Ωστόσο, υπάρχουν και απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη, κυρίως μεσοπρόθεσμα, προειδοποίησε το Ταμείο. Για τις πλούσιες βιομηχανικές οικονομίες της Δύσης το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η περιορισμένη ζήτηση και ο χαμηλός πληθωρισμός, λέει το Ταμείο, και συνιστά διατήρηση της επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, ενώ προειδοποιεί τις κεντρικές τράπεζες να μην αυξήσουν πολύ γρήγορα τα επιτόκια δανεισμού. Παράλληλα, το Ταμείο προειδοποιεί πως ο εκτεταμένος οικονομικός προστατευτισμός ή ο «αγώνας προς τον πάτο», όπως τον χαρακτήρισε, θα προκαλέσει προβλήματα σε όλες τις οικονομίες. Μεσοπρόθεσμα, οι υψηλές τιμές μετοχών και ομολόγων «αυξάνουν την πιθανότητα για εμφάνιση διόρθωσης στις αγορές, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη», αναφέρει το ΔΝΤ στην πρόβλεψή του. Απειλή για την παγκόσμια οικονομία αποτελούν, επίσης, η πολύ γρήγορη πιστωτική επέκταση στην Κίνα και ο οικονομικός προστατευτισμός από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τέλος, παρά την υποχώρηση των απειλών που θα μπορούσαν να είχαν προέλθει από εκλογικές αναμετρήσεις (π.χ. στη Γαλλία), η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη, εκτιμά το ΔΝΤ. Ως μεγαλύτερη απειλή παραθέτει την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με την αμερικανική δημοσιονομική πολιτική και την πρόθεση του κ. Τραμπ να απορρυθμίσει το κανονιστικό πλαίσιο. Σημαντική πολιτική αβεβαιότητα είναι, πάντως, και το Brexit, διότι κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει με βεβαιότητα εάν θα επιτευχθεί διμερής συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή