Επέστρεψαν στα κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επέστρεψαν στα κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πτωτική πορεία των τριών τελευταίων συνεδριάσεων. Σημαντικά κέρδη είχαν οι μετοχές των τραπεζών και των βιομηχανιών πρώτων υλών, καθώς η ανάπτυξη στη Γερμανία και η έκδοση ομολόγων στην Ελλάδα ενίσχυσαν το κλίμα αισιοδοξίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,4% μετά τις απώλειες κατά 0,2% στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ ο δείκτης Xetra Dax 30 της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,45%. Νωρίτερα, το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo είχε μιλήσει για την «ευφορία» που επικρατεί στις γερμανικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING, είχε τονίσει ότι «η επιτάχυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας είναι το αποτέλεσμα όχι μόνον της αυξημένης ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης αλλά και της απροσδόκητης ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων».

Ο ίδιος οικονομολόγος επιχείρησε, άλλωστε, να καθησυχάσει τους φόβους για τυχόν επιπτώσεις από την ενίσχυση του ευρώ, τονίζοντας ότι «οι γερμανικές εξαγωγές έχουν επανειλημμένως αποδείξει την ικανότητά τους να αντέχουν στην ανατίμηση του νομίσματος». Το ευρώ κυμαινόταν το βράδυ στο 1,1651 δολάρια, έχοντας νωρίτερα αναρριχηθεί στο 1,1712 δολάρια.

Με κέρδη 0,74% έκλεισε ο δείκτης Ιbex 35 της Μαδρίτης, ενώ οι δείκτες Cac 40 της Γαλλίας και Ftse Mib του Μιλάνου έκλεισαν με +0,65% και +0,61%, αντιστοίχως. Aνοδο 3% σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς είχε προηγηθεί ανακοίνωση της αμερικανικής πετρελαϊκής Anadarko ότι προτίθεται να μειώσει τις επενδύσεις της. Η εν λόγω εταιρεία είχε νωρίτερα ανακοινώσει ζημίες τριμήνου υψηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις και προτίθεται να περιορίσει τις δαπάνες της κατά 300 εκατ. δολάρια. Είχε προηγηθεί η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα θέσει όριο στις πωλήσεις αργού, προκειμένου να μειωθεί το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού». Ετσι, το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 47,79 δολάρια το βαρέλι και το Brent στο 1,1651 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, στην αμερικανική αγορά ο δείκτης S&P σημείωνε ρεκόρ και ο Dow Jones κινούνταν ανοδικά, χάρη στα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι MacDonald’s και η Caterpillar.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή