Το Πεκίνο, πιθανή νέα έδρα του ΔΝΤ την επόμενη δεκαετία

Το Πεκίνο, πιθανή νέα έδρα του ΔΝΤ την επόμενη δεκαετία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έδρα του ΔΝΤ ενδέχεται να μεταφερθεί από την Ουάσιγκτον στο Πεκίνο μέσα στην επόμενη δεκαετία, εάν η Κίνα εξακολουθήσει να σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και εξελιχθεί στην ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Στην προοπτική αυτή αναφέρθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης στην Ουάσιγκτον. Το αμιγώς οικονομικής φύσης επιχείρημα που επικαλέστηκε, βασίζεται πράγματι στο καταστατικό του ΔΝΤ, που προβλέπει ότι η έδρα του Ταμείου πρέπει να βρίσκεται στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Απορρέει, άλλωστε, από τον αναβαθμισμένο διεθνή ρόλο της Κίνας και από τις συστηματικές προσπάθειες της κινεζικής ηγεσίας να της αναγνωρισθεί αυτός ο ρόλος. Η δήλωσή της, όμως, έδωσε λαβή σε ερμηνείες που σχετίζονται με τη μεταστροφή της στάσης των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά διεθνείς συμφωνίες και διεθνείς οργανισμούς.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως το Ταμείο πρέπει να ενισχύσει την εκπροσώπηση των μεγάλων αναδυόμενων αγορών, καθώς οι οικονομίες τους αναπτύσσονται συνεχώς και αποκτούν μεγαλύτερη επιρροή. Από το 1944, οπότε ιδρύθηκε στο πλαίσιο της ιστορικής συνάντησης που είχαν οι ΗΠΑ με τη Βρετανία και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις στο Μπρέτον Γουντς, το ΔΝΤ όπως και ο δίδυμος θεσμός του, η Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν μονίμως την έδρα τους στην Ουάσιγκτον λόγω της μεγάλης ισχύος της αμερικανικής οικονομίας. Εκτοτε, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει, και η επιλογή της αμερικανικής πρωτεύουσας ως ενδεδειγμένης έδρας του Ταμείου αμφισβητείται, δεδομένων των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης Κίνας και Ινδίας και της αυξημένης επιρροής τους στην παγκόσμια οικονομία. Οπως τόνισε η κ. Λαγκάρντ, σημαντική ανατροπή αποτελεί το ότι σήμερα οι αναδυόμενες οικονομίες και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος συνεισφέρουν κατά περίπου 60% στο παγκόσμιο ΑΕΠ και κατά 80% στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρέπει να εξετάζουμε τα συμβάντα περισσότερα, παρά τις πεποιθήσεις», για να καταλήξει στο ερώτημα: «Πού επενδύονται αυτήν τη στιγμή τα χρήματα;». Ο ενισχυμένος ρόλος των αναδυόμενων οικονομιών κατέστη σαφής αλλά και καθοριστικός στην ανόρθωση της παγκόσμιας οικονομίας, κατά την τελευταία παγκόσμια κρίση της διετίας 2008-2009. Στο κλίμα εκείνων των ημερών της παγκόσμιας κρίσης, οι αναδυόμενες αγορές, και ειδικότερα η Κίνα, απέσπασαν την υπόσχεση της Δύσης και του ΔΝΤ ότι θα τροποποιηθεί η ισορροπία δυνάμεων στους κόλπους του, συμπεριλαμβανομένης και της κατανομής των ψήφων, ώστε να αντανακλά τα καινούργια δεδομένα και την ενισχυμένη θέση τους.

Μέχρι στιγμής, αυτές οι υποσχέσεις δεν έχουν υλοποιηθεί, αλλά το Πεκίνο έχει αποδυθεί σε μια καλά ενορχηστρωμένη εκστρατεία, με σκοπό τη διεθνή αναγνώριση της ισχύος του. Εχει έως τώρα επιτύχει να συμπεριληφθεί το γουάν στο καλάθι αποθεματικών νομισμάτων του ΔΝΤ, ενώ προ ενός μηνός περίπου ο αμερικανικός δείκτης αναδυόμενων αγορών MSCI συμπεριέλαβε μία κατηγορία κινεζικών μετοχών. Σύμφωνα με σχετική αναφορά των New York Times, τα σχόλια της κ. Λαγκάρντ αντανακλούν τον προβληματισμό του Ταμείου για την αλλαγή στον διεθνή ρόλο των ΗΠΑ. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται επίσης εκτιμήσεις αναλυτών ότι το δικαίωμα αρνησικυρίας που έχει η Ουάσιγκτον τής διασφαλίζει καίριο ρόλο στις αποφάσεις του Ταμείου, ενώ επισημαίνει πως τα ηγετικά στελέχη του ΔΝΤ παρακολουθούν προσεκτικά και καταγράφουν κάθε μεταβολή στη στάση των ΗΠΑ, καθώς ενδιαφέρονται να έχουν την υπερδύναμη με το μέρος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή