ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τo πρόστιμo της Ε.Ε. μείωσε τα κέρδη της Alphabet

26s10alph

Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, παρουσίασε αύξηση εσόδων 21% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ωστόσο τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν κατά 28%, στα 3,5 δισ. δολάρια, εξαιτίας του προστίμου ύψους 2,7 δισ. δολαρίων που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στις διαδικτυακές αναζητήσεις.

Η αβεβαιότητα σχετικά με δύο ακόμη έρευνες της Κομισιόν κατά της Google και η αύξηση του κόστους από την πώληση διαφημίσεων φαίνεται ότι επισκίασε τα, κατά τα άλλα, λαμπρά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, με τη μετοχή να κλείνει με πτώση 3,5% τη Δευτέρα και χθες να υποχωρεί κατά 3,03% στην αρχή της συνεδρίασης. Αν δεν είχε επιβληθεί τον Ιούνιο το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κέρδη της Alphabet θα είχαν αυξηθεί κατά 28% το δεύτερο τρίμηνο στα 6,9 δισ. δολάρια – ρυθμός αύξησης που είναι εκπληκτικός για μια εταιρεία του μεγέθους της Alphabet.

Τα έσοδα του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 21%, στα 26 δισ. δολάρια, το δεύτερο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 5,01 δολάρια, ενώ η αγορά περίμενε κέρδη ανά μετοχή ύψους 4,46 δολαρίων. Μιλώντας τη Δευτέρα σε επενδυτές, ο κ. Σούνταρ Πίσαϊ επέμεινε ότι το λειτουργικό σύστημα Android για κινητά τηλέφωνα αποτελεί «πολύ ανοιχτή αγορά», η οποία «λειτουργεί καλά για κάθε εμπλεκόμενο», σύμφωνα με τους Financial Times.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν κατά πόσον η απόφαση της Κομισιόν και οι εν εξελίξει έρευνες θα αναγκάσουν την Google να προχωρήσει σε αλλαγές και σε άλλους τομείς των επιχειρήσεών της. Η δεύτερη ανησυχία των επενδυτών συνδέεται με την άνοδο του κόστους με ρυθμό ταχύτερο από την αύξηση των εσόδων.