Τo πρόστιμo της Ε.Ε. μείωσε τα κέρδη της Alphabet

Τo πρόστιμo της Ε.Ε. μείωσε τα κέρδη της Alphabet

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, παρουσίασε αύξηση εσόδων 21% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ωστόσο τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν κατά 28%, στα 3,5 δισ. δολάρια, εξαιτίας του προστίμου ύψους 2,7 δισ. δολαρίων που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στις διαδικτυακές αναζητήσεις.

Η αβεβαιότητα σχετικά με δύο ακόμη έρευνες της Κομισιόν κατά της Google και η αύξηση του κόστους από την πώληση διαφημίσεων φαίνεται ότι επισκίασε τα, κατά τα άλλα, λαμπρά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, με τη μετοχή να κλείνει με πτώση 3,5% τη Δευτέρα και χθες να υποχωρεί κατά 3,03% στην αρχή της συνεδρίασης. Αν δεν είχε επιβληθεί τον Ιούνιο το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κέρδη της Alphabet θα είχαν αυξηθεί κατά 28% το δεύτερο τρίμηνο στα 6,9 δισ. δολάρια – ρυθμός αύξησης που είναι εκπληκτικός για μια εταιρεία του μεγέθους της Alphabet.

Τα έσοδα του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 21%, στα 26 δισ. δολάρια, το δεύτερο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 5,01 δολάρια, ενώ η αγορά περίμενε κέρδη ανά μετοχή ύψους 4,46 δολαρίων. Μιλώντας τη Δευτέρα σε επενδυτές, ο κ. Σούνταρ Πίσαϊ επέμεινε ότι το λειτουργικό σύστημα Android για κινητά τηλέφωνα αποτελεί «πολύ ανοιχτή αγορά», η οποία «λειτουργεί καλά για κάθε εμπλεκόμενο», σύμφωνα με τους Financial Times.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν κατά πόσον η απόφαση της Κομισιόν και οι εν εξελίξει έρευνες θα αναγκάσουν την Google να προχωρήσει σε αλλαγές και σε άλλους τομείς των επιχειρήσεών της. Η δεύτερη ανησυχία των επενδυτών συνδέεται με την άνοδο του κόστους με ρυθμό ταχύτερο από την αύξηση των εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή