Ο τουρισμός τόνωσε την απασχόληση και στην Ισπανία

Ο τουρισμός τόνωσε την απασχόληση και στην Ισπανία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2008 κινήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο του 2017, καθώς ο τουρισμός συνέβαλε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΙΝΕ), τέσσερα χρόνια μετά την οικονομική ύφεση, το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται στο 17,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα. Ωστόσο, η ανεργία στην Ισπανία έχει σταδιακά μειωθεί, ενώ ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας το 2017 έχει διαψεύσει τις μετριοπαθείς προβλέψεις των αναλυτών. Ενδεικτικά, σε έρευνα που έκανε το πρακτορείο Bloomberg, αναλυτές προέβλεψαν ότι το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας θα φτάσει στο 17,8%, έναντι 18,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο αριθμός των ατόμων χωρίς καθόλου δουλειά μειώθηκε κατά 350.000. Ετσι, έπεσε κάτω από τα 4 εκατ. και διαμορφώθηκε στα 3,90 εκατ. πρώτη φορά από το 2008. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση από το 2001. Ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων θέσεων εργασίας παρατηρείται στον ιδιωτικό τομέα (345.100), αν και τα δύο τρίτα αποτελούν εργασία μερικής απασχόλησης και αφορούν τον κλάδο των υπηρεσιών και ιδίως τον τουρισμό. Στα τέλη Ιουνίου, το υπουργείο Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση κατά 9% του αριθμού των τουριστών που θα επισκεφθούν φέτος διάφορους προορισμούς στην Ισπανία. Εως τον Μάιο του 2017 επισκέφθηκαν τη χώρα περίπου 28 εκατ. τουρίστες – πρόκειται για αύξηση κατά 11,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος στο κανάλι ABC την περασμένη Κυριακή, επισήμανε ότι έως τα τέλη του έτους ευελπιστεί ότι το ποσοστό ανεργίας θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω του 17%.

Η χειρότερη περίοδος για την κατάσταση στην αγορά εργασίας ήταν μεσούσης της οικονομικής κρίσης, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2013, έναν χρόνο μετά την άνοδο στην εξουσία του Μαριάνο Ραχόι. Εκείνη την περίοδο, η ανεργία ανήλθε στο 26,9%, καθώς 6,3 εκατ. Ισπανοί αδυνατούσαν να βρουν εργασία. Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο του 2007, λίγο πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, όταν ο κατασκευαστικός κλάδος και η αγορά ακινήτων ανθούσαν. Με αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τότε στο 7,9% και κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 21ου αιώνα. Εκτός από τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, η ισπανική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3% το 2017 έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή