270 δισ. δολάρια έως το 2020 ο τζίρος των νέων τεχνολογιών

270 δισ. δολάρια έως το 2020 ο τζίρος των νέων τεχνολογιών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη δεκαετία η συνεργασία με τα μηχανήματα σε καθημερινή βάση θα είναι τέτοια που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν πληθώρα περιορισμών. Για παράδειγμα, η σχέση των ανθρώπων με τις μηχανές θα τους επιτρέψει να ενεργούν αποκλειστικά με βάση τις παρεχόμενες πληροφορίες, χωρίς να υπεισέρχονται στην όλη διαδικασία τα συναισθήματα ή οι προκαταλήψεις.

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ειδικά στην Ελλάδα του 2017 που η καθημερινότητά της πνίγεται από την ύφεση και τη βίαιη μνημονιακή προσαρμογή, αλλά αυτός ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος είναι γεγονός σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού Institute For The Future (IFTF), που έγινε σε συνεργασία με την Dell Technologies. Μάλιστα, η αγορά που σχετίζεται με αυτόν αναμένεται να ξεπεράσει σε κύκλο εργασιών τα 270 δισ. δολ. την επόμενη τριετία. Επιπλέον, ήδη οι μισές από τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να υλοποιούν στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού (digital transformation), ενώ ένα στα δύο ανώτατα στελέχη δυσκολεύεται να εκτιμήσει τον ρόλο του στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση.

Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι η αγορά τεχνητής νοημοσύνης θα επεκταθεί στα 153 δισ. δολ. έως το 2020, εκ των οποίων τα 83 δισ. δολ. αφορούν την εισαγωγή των ρομπότ στην επιχειρηματική και παραγωγική λειτουργία και άλλα 70 δισ. δολ. στα συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι τα έσοδα που σχετίζονται με τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) θα αυξηθούν σε περίπου 90 δισ. δολ. έως το 2020, τα περισσότερα από τα οποία θα προκύψουν από τις επενδύσεις σε εξοπλισμό. Η δε εικονική πραγματικότητα προβλέπεται ότι θα αυξηθεί με πιο ήπιο ρυθμό, κατά 30 δισ. δολ. έως το 2020.

Καθώς η ισχύς επεξεργασίας των υπολογιστών αυξάνεται 10 φορές ανά πενταετία, σύμφωνα με τον νόμο του Moore, οι άνθρωποι, κατά πάσα βεβαιότητα, θα αντικατασταθούν πράγματι, όπως πολλοί φοβούνται, από τους υπολογιστές σε πολλές δραστηριότητες αναφέρουν οι μελετητές της έκθεσης «Emerging Technologies’ Impact on Society & Work In 2030». Οι νέες μηχανές θα φέρουν ταχύτητα και ακρίβεια σε όλες τις εργασίες. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι η τεχνολογία καθιστά περιττή την ανθρώπινη προσπάθεια. Είναι αμφίβολο αν οι υπολογιστές θα έχουν καταφέρει έως το 2030 να διαθέτουν διαίσθηση, κρίση και συναισθηματική νοημοσύνη, όπως οι άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή