Μάχη μεταξύ Μπέζος και Γκέιτς για την κατάκτηση της κορυφής

Μάχη μεταξύ Μπέζος και Γκέιτς για την κατάκτηση της κορυφής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για λίγες ώρες την Πέμπτη, ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχοντας εκτοπίσει από την πρώτη θέση τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Με την άνοδο που σημείωνε η μετοχή της, η Amazon έφτασε να έχει χρηματιστηριακή αξία άνω των 500 δισ. δολαρίων, και συγκεκριμένα έφτασε στα 502,6 δισ. δολάρια. Μαζί της αυξήθηκε και ο πλούτος του Μπέζος, υπερβαίνοντας εκείνον του Γκέιτς.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο πλούτος του Μπέζος ανήλθε σε 90,6 δισ. δολάρια, ενώ του Γκέιτς παρέμενε στα 90 δισ. δολάρια. Αργότερα, όμως, την Πέμπτη, όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή του κολοσσού των διαδικτυακών πωλήσεων υποχώρησε και ο Γκέιτς ανέκτησε το σκήπτρο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Ταυτοχρόνως, η Amazon ανακοίνωσε αύξηση των λιανικών πωλήσεων αλλά μείωση κερδών, που οφείλεται στη δαπανηρή επέκταση των κατηγοριών προϊόντων που προσφέρει. Τα έσοδά της έφτασαν το δεύτερο τρίμηνο στα 38 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη της, εκτιμά πως μειώθηκαν κατά 77% και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν κατά 400 εκατ. δολάρια στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους, πάντως, ο Τζεφ Μπέζος είδε τον πλούτο του να αυξάνεται κατά πολλά δισ. δολάρια, τουλάχιστον στα χαρτιά, καθώς η μετοχή της εταιρείας του σημείωσε άνοδο κατά 40%.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που κατέθεσε τον Απρίλιο στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Τζεφ Μπέζος έχει στην κατοχή του περίπου 81 εκατ. μετοχές της Amazon, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 17% της εταιρείας του. Υπολογίζοντας το ύψος του πλούτου του, το Forbes συνεκτιμά και τα μερίδια που ελέγχει στη Washington Post και στην Blue Origin.

Ο Μπιλ Γκέιτς βρίσκεται στην πρώτη θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου τα 18 από τα τελευταία 23 χρόνια. Σε αντίθεση με τον Τζεφ Μπέζος, το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του Γκέιτς προέρχεται από τη Microsoft. Τελευταία, η μετοχή της εταιρείας έχει σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Στο ενημερωτικό δελτίο που κατέθεσε τον Οκτώβριο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του σχεδόν 191 εκατ. μετοχές της Microsoft που αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,46% των μετοχών της και έχουν συνολική αξία περίπου 14,1 δισ. δολάρια. Ο Μπιλ Γκέιτς, όμως, έχει τροποποιήσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών του. Σύμφωνα με τον Κέρι Ντόλαν, αρχισυντάκτη του Forbes, το περιοδικό λαμβάνει υπ’ όψιν του και τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο Μπιλ Γκέιτς από τις επενδύσεις του στην Cascade Investments, η οποία έχει μερίδια σε επενδυτικά κεφάλαια, ακίνητα και δημόσιες επιχειρήσεις. Δεν συμπεριλαμβάνει, όμως, την εισφορά του στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα, το «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», που υπερβαίνει τα 31 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή