Φίλιπ Χάμοντ: «Η Βρετανία δεν θα γίνει φορολογικός παράδεισος»

Φίλιπ Χάμοντ: «Η Βρετανία δεν θα γίνει φορολογικός παράδεισος»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία δεν θα μειώσει τoυς φορολογικούς της συντελεστές κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το Brexit, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Η δήλωσή του αποτελεί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με προηγούμενη πολιτική της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αλλά και του ιδίου. «Μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε. δεν σκοπεύουμε να μειώσουμε τη φορολογία για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί», υπογράμμισε ο κ. Χάμοντ. «Αντιθέτως, επιδιώκουμε να διατηρήσουμε ένα ευδιάκριτα ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο». Ο Φίλιπ Χάμοντ, υπέρμαχος της παραμονής της χώρας του στην Ε.Ε., τάσσεται υπέρ μιας ήπιας εξόδου.

Αυτή η άποψη όμως τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με άλλα μέλη της κυβέρνησης Μέι, τα οποία ζητούν επίμονα τη ρήξη με την Ε.Ε. Εν τω μεταξύ, ακριβώς λόγω των αντίρροπων τάσεων στους κόλπους της κυβέρνησης, δημιουργείται σύγχυση για μείζονα θέματα, όπως η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων μετά το Brexit. Στη συνέντευξή του στη Le Monde, ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να εισέλθει στον χώρο του αθέμιτου ανταγωνισμού με εργαλείο τη φορολογία. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2017, ο Βρετανός υπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία πρόσβασης στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε ίσως η Βρετανία χρειαστεί να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο, ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του τον Ιανουάριο στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, είχε απειλήσει με απροκάλυπτο τρόπο ότι το Λονδίνο θα χρησιμοποιήσει τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή εταιρικών κερδών για να ασκήσει πιέσεις στις διαπραγματεύσεις του Brexit.

Στη συνέντευξή του στη Le Monde, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την Ε.Ε. για την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική να μεταφέρουν εκτός Βρετανίας οι τράπεζες μέρος των δραστηριοτήτων τους μετά το Βrexit σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απάντησε ότι «εκτιμώ πως αυτή η κίνηση θα αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για την Ευρώπη, γιατί θα κατακερματίσει την αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που βρίσκεται στο Σίτι του Λονδίνου – ως γνωστόν, το Σίτι είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό στοιχείο τόσο της βρετανικής όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η μεγάλη νικήτρια από το Brexit δεν θα είναι ούτε η Φρανκφούρτη ούτε το Παρίσι, αλλά η Νέα Υόρκη, ας μην τρέφουμε αυταπάτες». Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως εξήγησε ο Φίλιπ Χάμοντ, δεν πρόκειται να διαχωρίσουν τις δραστηριότητές τους και να τις μοιράσουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. «Είτε θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως σήμερα είτε θα επιστρέψουν μαζικά στη Νέα Υόρκη, ώστε να επωφεληθούν από την ευνοϊκή νομοθεσία και τη μείωση φόρων», δήλωσε ο κ. Χάμοντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή