Η Ευρωζώνη ανακάμπτει, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός

Η Ευρωζώνη ανακάμπτει, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο επιβεβαιώνουν πλήρως τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την επιφυλακτική στάση που τηρεί ο Μάριο Ντράγκι απέναντι σε όσους ζητούν τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός στο 1,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε από το 1,2% τον Ιούνιο στο 1,3% τον Ιούλιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει καθηλωμένος σε επίπεδα πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ: «Κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Ηδη από την αρχή του έτους, οι οικονομολόγοι της ΕKΤ είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στα μέσα του 2017, καθώς θα ξεθωριάζει η επίπτωση που είχε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου. «Η οικονομία ανακάμπτει και η αγορά εργασίας κινείται αρκετά καλά, αλλά προβλέπουμε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 1% ή και χαμηλότερα για το υπόλοιπο του 2017», δήλωσε στο Reuters ο Μάρκο Βάγκνερ, οικονομολόγος της Commerzbank. «Πέρα από τη Γερμανία, αν εξετάσετε την κατάσταση στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία, θα δείτε ότι εξακολουθεί να υπάρχει πλεονάζουσα προσφορά και σχετικά υψηλή ανεργία», προσθέτει. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 2,2% (από 1,9% τον Ιούνιο) και ακολούθησαν οι υπηρεσίες με ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,5% (από 1,6% τον Ιούνιο), ενώ τα τρόφιμα και τα καπνικά προϊόντα παρέμειναν σταθερά στο 1,4%. Αναπάντεχη για τους οικονομικούς αναλυτές ήταν η ενίσχυση του λεγόμενου «δομικού πληθωρισμού» (όπου δεν υπολογίζονται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων) στο 1,3% τον Ιούλιο από 1,2% τον Ιούνιο.

Η είδηση ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός τον Ιούλιο οδήγησε χθες σε υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι μειώνεται η πιθανότητα για ταχεία αποδόμηση της ποσοτικής χαλάρωσης. Τα ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα παρουσίασαν υψηλότερα κέρδη από την υπόλοιπη αγορά, με τις αποδόσεις (οι οποίες κινούνται αντίστροφα από τις τιμές) να υποχωρούν κατά δύο με τρεις μονάδες βάσης. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου παρουσίασε χθες άνοδο στο 5,39%, από 5,30% την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης σε σχέση με το αντίστοιχης διάρκειας γερμανικό ομόλογο να διαμορφώνεται στις 465 μονάδες βάσης. Σήμερα παραλαμβάνουν οι νέοι ομολογιούχοι το πενταετές ελληνικό ομόλογο που είχε εκδοθεί την περασμένη Τρίτη, η τιμή του οποίου αυξήθηκε στα 99,40 λεπτά του ευρώ, από 98,91 που ήταν η αρχική τιμή έκδοσης, και η απόδοση υποχωρεί στο 4,47% από 4,625% την ημέρα που εκδόθηκε. Για το πενταετές ομόλογο υπάρχει αυξημένη ζήτηση στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις, γεγονός που δικαιολογεί την αύξηση της τιμής και τη μείωση της απόδοσης. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ήταν χθες 2,095%, μειωμένη κατά τρεις μονάδες βάσης σε σχέση με την Παρασκευή. Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου ήταν χθες 1,493%, μειωμένη κατά 2 μονάδες βάσης σε σχέση με την Παρασκευή.

Συνεχίζεται η αργή μείωση της ανεργίας

Το δεύτερο στοιχείο που δείχνει ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της Ευρωζώνης ήταν η υποχώρηση της ανεργίας στο 9,1% τον Ιούνιο από 9,2% τον Μάιο και από 10,1% τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας από τον Φεβρουάριο του 2009, σημάδι προόδου αλλά και πολύ αργής ανάκαμψης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης που ακολούθησε. Οι άνεργοι ανήλθαν στα 14.718.000, 148.000 λιγότεροι σε σχέση με τον Μάιο του 2017. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στο 21,7% στην Ελλάδα (στοιχεία Απριλίου 2017) και ακολουθεί η Ισπανία. Οι χώρες με τη μικρότερη ανεργία τον Ιούνιο ήταν η Τσεχία με 2,9%, η Γερμανία με 3,8% και η Μάλτα με 4,1%. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016, καταγράφηκε πτώση της ανεργίας σε όλη την Ευρωζώνη, με εξαίρεση την Εσθονία (+0,3%). Η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας καταγράφηκε στην Ισπανία (από το 19,9% στο 17,1%) και στην Κροατία (από το 13,3% στο 10,6%). Η ανεργία των νέων διαμορφώθηκε στο 18,7% στην Ευρωζώνη από 18,8% τον Μάιο. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2017 στην Ελλάδα (45,5% στοιχεία Απριλίου του 2017), στην Ισπανία (39,2%) και στην Ιταλία (35,4%). Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων καταγράφηκε τον Ιούνιο στη Γερμανία (6,7%). Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ανεργία διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2017 στο 7,7%, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάιο και μειωμένο από το 8,6% που ήταν τον Ιούνιο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή