Κέρδη στα Χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κέρδη στα Χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ιστορικό ρεκόρ των 22.000 μονάδων φλέρταρε χθες ο δείκτης Dow Jones, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και όλες οι ευρωπαϊκές αγορές. Οπως επισήμαναν αναλυτές της Morgan Stanley, η υποχώρηση του δολαρίου σε συνδυασμό με την ήπια ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενθάρρυνε τους επενδυτές στην ανάληψη ρίσκου, οδηγώντας σε άνοδο και τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Το ευρώ, που το βράδυ κυμαινόταν γύρω στο 1,18 δολάριο, έχει επωφεληθεί περισσότερο από την υποχώρηση του δολαρίου και αναλυτές που μίλησαν στο Reuters πιθανολογούν την περαιτέρω ανατίμησή του στο 1,20 δολάριο. Η υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην υπερδύναμη μειώνει τις πιθανότητες να αυξήσει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα τα επιτόκια του δολαρίου μία ακόμη φορά το 2017. Ετσι, το δολάριο έχει από τον Ιανουάριο συνολικά υποτιμηθεί κατά 10%. Το ευρώ το ίδιο διάστημα και κυρίως τους τρεις τελευταίους μήνες έχει ανατιμηθεί κατά 12% έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος αγγίζει τώρα τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών, και η Morgan Stanley προειδοποιεί πως η ενίσχυσή του μπορεί να πλήξει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6% και ο Stoxx 50E έκλεισε με κέρδη 0,9%. Παράλληλα, τη μεγαλύτερη άνοδο από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσε ο δείκτης Xetra Dax της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με κέρδη 1,1%, ενώ ο Ftse 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,7%. Από τις βρετανικές μετοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Rolls-Royce, που έκλεισε με κέρδη 11,6%. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι τα κέρδη της το πρώτο εξάμηνο υπερέβησαν τις προσδοκίες, χάρη στη σημαντική άνοδο της παραγωγής της.

Παράλληλα, με κέρδη 0,65% έκλεισε ο δείκτης Cac 40 της Γαλλίας, ενώ οι δείκτες Ftse Mib και Ibex του Μιλάνου και της Μαδρίτης έκλεισαν με άνοδο 0,59% και 0,8%, αντιστοίχως. Την ίδια στιγμή, αφενός η υποχώρηση του δολαρίου και αφετέρου η είδηση ότι μειώθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ οδήγησαν σε ανατίμηση του «μαύρου χρυσού» κατά περίπου 0,2%. Eτσι, αργά το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 48,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent στα 51,17 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή