Εως και 42,3 δισ. ευρώ το κόστος του Brexit για βρετανικές τράπεζες

Εως και 42,3 δισ. ευρώ το κόστος του Brexit για βρετανικές τράπεζες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές τράπεζες με έδρα το Λονδίνο ενδεχομένως να επωμιστούν δαπάνες από 30 έως 50 δισ. δολάρια (25,4 – 42,3 δισ. ευρώ) ώστε να μεταφέρουν δραστηριότητές τους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτό θα συμβεί εάν επικρατήσει το σενάριο του «σκληρού» Brexit και μετακινηθούν από το Λονδίνο. Τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδεχομένως να αναγκαστούν να διακόψουν πλήρως τις δραστηριότητές τους στην ηπειρωτική Ευρώπη λόγω δραστικής πτώσης κερδοφορίας. Πιθανώς, μάλιστα, να τις μεταφέρουν αυτούσιες στη Νοτιοανατολική Ασία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, συνολικά ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Βρετανίας ενδέχεται να χάσει έως και 40.000 θέσεις εργασίας στην επενδυτική τραπεζική τα επόμενα χρόνια. Τα σχετικά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Oliver Wyman Inc.

Κόστος

Ειδικότερα, τα 30 – 50 δισ. δολάρια (25,4 – 42,3 δισ. ευρώ) ισοδυναμούν με το 15%-30%, το οποίο δεσμεύουν από τα κεφάλαιά τους οι τράπεζες για τις δραστηριότητες στη Γηραιά Ηπειρο. Επιπλέον, εάν δεν συναφθεί συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. για πρόσβαση στην ενιαία αγορά, οι τράπεζες, που θα μεταφέρουν δραστηριότητές τους στην Ευρώπη, θα δουν τις λειτουργικές τους δαπάνες να αυξάνουν έως και κατά 1 δισ. δολάρια (900 εκατ. ευρώ). Η αύξηση αυτή θα σχετίζεται με το ότι εργασίες των τραπεζών, που διεκπεραιώνονται στο Λονδίνο, θα πρέπει να αντιγραφούν από τα στελέχη στα γραφεία τους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Από εκεί θα εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «To Brexit θα οδηγήσει σε έναν δραστικό κατακερματισμό των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και συνεταίροι της Oliver Wyman. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι μία από τις πολλαπλές συνέπειες του Brexit θα είναι η περιστολή της κερδοφορίας. «Οι τράπεζες ενδεχομένως να δουν την απόδοση ιδίου κεφαλαίου να μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες».

Ενα ακόμα στοιχείο, που υπογραμμίζεται στην έκθεση της Oliver Wyman, έχει να κάνει με το ότι ήδη, λόγω της κρίσης, οι τράπεζες αντιμετώπισαν δυσκολίες σε θέματα κερδοφορίας. Tώρα, με τα όσα νέα προβλήματα προστεθούν λόγω Brexit, θα τεθούν ζητήματα βιωσιμότητας για ορισμένους βραχίονές τους. Επιπλέον, η Oliver Wyman υπολογίζει πως το Λονδίνο δεν θα χάσει μόνον συγκεκριμένες τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά θα αποχωρήσουν από εκεί και 35.000 – 40.000 στελέχη. Ενα ακόμα ερώτημα αφορά και το εάν το Λονδίνο θα εξακολουθήσει και μετά την ολοκλήρωση του Brexit να διεκπεραιώνει την εκκαθάριση των συναλλαγών σε ευρώ, που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων. Η πρώτη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, που έκανε τον υπολογισμό του κόστους μεταφοράς δραστηριοτήτων σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στο Παρίσι, ήταν η HSBC. Η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη με κριτήριο τα περιουσιακά της στοιχεία θα χρειαστεί περί τα 300 εκατ. δολάρια (254 εκατ. ευρώ) για να μετεγκαταστήσει στη γαλλική πρωτεύουσα 1.000 στελέχη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή