Επενδύσεις σε Υγεία, Παιδεία, υποδομές προτείνει η ΕΚΤ

Επενδύσεις σε Υγεία, Παιδεία, υποδομές προτείνει η ΕΚΤ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Υγεία, στην εκπαίδευση και στις υποδομές, αν επιθυμούν να αυξήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών τους και να μειώσουν το ύψος του δημόσιου χρέους τους, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην έκθεση, οι συντάκτες της ΕΚΤ υιοθετούν επικριτικό τόνο έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως επιτρέπει στα κράτη-μέλη, ακόμη και σε όσα εμφανίζουν έντονες μακροοικονομικές ανισορροπίες, να μην εφαρμόζουν μεγάλο μέρος των συστάσεων που προτείνει κάθε χρόνο και επικυρώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΚΤ προτείνει, μάλιστα, την επιβολή οικονομικών κυρώσεων ίσων με το 0,1% του ΑΕΠ κατά των κρατών-μελών που αθετούν τις υποσχέσεις τους στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, μέτρο που υιοθετήθηκε στο απόγειο της κρίσης δημοσίου χρέους αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Η έκκληση της ΕΚΤ για αύξηση των επενδύσεων στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των υποδομών είναι σημαντική, καθώς πολλά κράτη-μέλη έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αναιμικός μέχρι πρόσφατα. Βέβαια, η ΕΚΤ και ειδικά ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι έχουν δηλώσει επανειλημμένως πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιτελέσουν τον δικό τους ρόλο, ώστε να ενισχυθούν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, για να μπορέσει και η ΕΚΤ να αρχίσει να εξομαλύνει τη νομισματική της πολιτική. «Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να ανακατευθυνθούν περισσότεροι πόροι στους τομείς της Υγείας, της εκπαίδευσης ή των έργων υποδομής, διότι αυτές οι δαπάνες έχει αποδειχθεί πως έχουν θετική μακροπρόθεσμη επίπτωση στην ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να περιοριστούν λιγότερο παραγωγικές δαπάνες», αναφέρεται στην έκθεση. Η ΕΚΤ είχε αρχίσει τον Μάρτιο του 2015 να εφαρμόζει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντας μέχρι σήμερα κρατικά και εταιρικά ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει, εμμέσως, έργα υποδομής σε αρκετές από τις χώρες που περιλαμβάνει στην ποσοτική χαλάρωση και έχει πιστωθεί με την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2016. Ωστόσο προειδοποιεί τις κυβερνήσεις πως θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις σε περίοδο επέκτασης της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ συνιστά μείωση της φορολογίας στην εργασία και στις εταιρείες και αύξηση της φορολογίας της περιουσίας και της κατανάλωσης. Τέλος, η ΕΚΤ καλεί την Κομισιόν να επιβάλει πρόστιμο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ σε χώρες που δεν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί στο συμβούλιο υπουργών. Το φθινόπωρο η ΕΚΤ αναμένεται πως θα συζητήσει το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη και έχει πλέον εκλείψει η απειλή του αποπληθωρισμού. Ενδεχόμενη (αλλά όχι πιθανή) αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ειδικά από τις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική, θα διευκόλυνε την ΕΚΤ να κινηθεί ταχύτερα προς τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή