Οι «δουλειές του σπιτιού» μειώνουν την παραγωγικότητα

Οι «δουλειές του σπιτιού» μειώνουν την παραγωγικότητα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες σπαταλούν πολύ περισσότερο χρόνο από τους άνδρες για το νοικοκυριό, και αυτό αποβαίνει εις βάρος της παραγωγικότητας της αμερικανικής οικονομίας. Πρόκειται για εύρημα από τα πορίσματα έρευνας της Εθνικής Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ, που εξετάζει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής των γυναικών τα τελευταία χρόνια. Προκύπτει ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερο χρόνο να διαθέσουν για την εργασία τους λόγω νοικοκυριού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες όσον αφορά την παραγωγικότητά τους. Παράλληλα, ορισμένες γυναίκες αποφεύγουν να απασχοληθούν σε τομείς που απαιτούν αφοσίωση και πολλές ώρες εργασίας, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούν να διαθέσουν τον αναγκαίο χρόνο.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών που εκπόνησαν την εν λόγω μελέτη κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος και η εργασία στο σπίτι ευθύνονται για τη διαφορά κατά 11% όσον αφορά την παραγωγική δύναμη των δύο φύλων. Κι ενώ όλα αυτά φαίνονται κάπως αυτονόητα, υπάρχει μια έκπληξη όσον αφορά τα ευρήματα της έρευνας: ότι πλήττεται η κοινωνία στο σύνολό της. Εάν, δηλαδή, η κατανομή της εργασίας γινόταν κατά τρόπο ανεξάρτητο από το φύλο των ανθρώπων, θα αυξανόταν ο πλούτος της κοινωνίας και η παραγωγή ανά ώρα θα ενισχυόταν κατά 5,4%, καθώς οι άνθρωποι θα αξιοποιούσαν καλύτερα τον χρόνο τους και τις δεξιότητές τους. Οι ερευνητές που εκπόνησαν τη σχετική μελέτη προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Κάρλος II της Μαδρίτης, το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Πρίνστον, και επισημαίνουν πως «είναι σημαντικό να αναπτύξουμε μια θεωρία για την κατανομή του χρόνου και την επιλογή της εργασίας, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι ευθύνεται για τις διαφορές στα επίπεδα παραγωγικότητας των δύο φύλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή