Σε υψηλό δυόμισι ετών εκτινάχθηκε το ευρώ

Σε υψηλό δυόμισι ετών εκτινάχθηκε το ευρώ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Dow Jones έσπαγε χθες λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης το φράγμα των 22.000 μονάδων, ενισχυμένος από τα καλά αποτελέσματα τριμήνου της Apple και από την υποχώρηση του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015. Το κοινό νόμισμα ενισχυόταν χθες το βράδυ κατά 0,63% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω στο 1,1876. Το δολάριο υποχωρούσε κατά 0,36% έναντι δέσμης σημαντικών νομισμάτων. Αιτία για τη νέα υποχώρηση του δολαρίου ήταν το σχόλιο του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη Τζέιμς Μπάλαρντ, ο οποίος είπε πως είναι αντίθετος με νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και προειδοποίησε πως νέες αυξήσεις των επιτοκίων θα δυσχεράνουν περισσότερο την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.

Τα σχόλια του Μπάλαρντ ενίσχυσαν τις αμφιβολίες των επενδυτών για το κατά πόσον η Fed θα προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μέχρι το τέλος του 2017. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η επιτάχυνση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 0,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο ενίσχυσε την εκτίμηση των επενδυτών πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται προς σκλήρυνση της νομισματικής της πολιτικής το φθινόπωρο, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,3% τον Ιούλιο, δηλαδή πολύ μακριά από τον στόχο του 2%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες με πτώση, με τον Stoxx Europe 600 να κλείνει με -0,5%, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης των τραπεζικών μετοχών και των εξορυκτικών εταιρειών.

Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης Stoxx50 έκλεισε με υποχώρηση 0,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο επίσης με πτώση, 0,16%. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,57% και στο Παρίσι ο CAC 40 επίσης έκλεισε πτωτικά, 0,39%. Παρόμοια εικόνα και στο Μιλάνο, με τον FTSE MIB να κλείνει με πτώση 0,18%, καθώς και στη Μαδρίτη, όπου ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με ζημίες 0,69%. Ξεχώρισε η υποχώρηση της μετοχής της Societe General κατά 4% και της Standard Chartered κατά 6%, επειδή διέψευσε την προσδοκία των επενδυτών πως σύντομα και πάλι θα διανείμει μέρισμα. Στη Wall Street, λίγο πριν από το κλείσιμο, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,23% στις 22.013,45 μονάδες. Ο S7P 500 υποχωρούσε κατά 0,08% στις 2.474,51 μονάδες. Το πετρέλαιο Brent ενισχυόταν κατά 1,16 στα 52,48 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχυόταν κατά 0,87% στα 49,63 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή