Προς ανάπτυξη 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2017 οδεύουν οι χώρες της Ευρωζώνης

Προς ανάπτυξη 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2017 οδεύουν οι χώρες της Ευρωζώνης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε τον Ιούλιο με χαμηλότερο ρυθμό από τη γαλλική, την ιταλική και την ισπανική, σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της εταιρείας IHS Markit. Ο δείκτης για ολόκληρη την Ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς τον Ιούλιο, ωστόσο και πάλι «δείχνει» προς ανάπτυξη 0,6% το τρίτο τρίμηνο.

Παρά την υποχώρηση του γερμανικού σύνθετου δείκτη υπευθύνων παραγγελιών στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, αυτός παραμένει σε υψηλό επίπεδο, που δείχνει ανάπτυξη 0,4% ή 0,5% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία Markit. «Η έρευνα δείχνει ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης τον Ιούλιο, ωστόσο η εικόνα εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,6% το δεύτερο τρίμηνο ή με ετήσιο ρυθμό 2,1%. Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9% το δεύτερο τρίμηνο και η γαλλική με ρυθμό 0,5%, ενώ τα επίσημα στοιχεία για τη γερμανική και την ιταλική οικονομία θα ανακοινωθούν στις 15 και στις 16 Αυγούστου, αντίστοιχα. «Ενώ όλες οι χώρες εξακολούθησαν να απολαμβάνουν ρωμαλέα ανάπτυξη καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, η συνολική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα καταστήσει λίγο πιο επιφυλακτική την ΕΚΤ», σχολίασε ο κ. Γουίλιαμσον. Η επιβράδυνση τόσο του ρυθμού αύξησης της τιμής των πρώτων υλών όσο και της τιμής των παραγωγών στη μεταποίηση υποδηλώνει πως υποχωρούν οι ασθενικές, ούτως ή άλλως, πληθωριστικές πιέσεις, όπως είχε προβλέψει η ΕΚΤ στις τελευταίες προβλέψεις της τον Ιούνιο.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικός ήταν ο PMI για τον ιταλικό κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος κατέγραψε τον Ιούλιο τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας. Ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών για τις υπηρεσίες ήταν 56,3 για τον Ιούλιο από 53,6 τον Ιούνιο, δηλαδή πολύ πάνω από την τιμή 50 που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικής συρρίκνωσης. Οι ιταλικές επιχειρήσεις από τα μπαρ μέχρι τις τράπεζες είχαν μεγάλη αύξηση παραγγελιών, ενώ ο δείκτης για την ιταλική μεταποίηση που είχε δημοσιευτεί την Τρίτη έδειξε σταθερή ανάπτυξη, αν και με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό. Τα καλά αποτελέσματα PMI έχουν οδηγήσει πολλούς οικονομολόγους να αναθεωρήσουν προς το καλύτερο τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2017, με ορισμένους να προβλέπουν ότι θα αναπτυχθεί ακόμη και με ρυθμό 1,4%. Αντιθέτως, τα νέα δεν είναι αισιόδοξα για τη βρετανική οικονομία. Ο σύνθετος δείκτης του Ιουλίου διαμορφώθηκε στο 54,1, τιμή που υποδηλώνει ρυθμό τριμηνιαίας ανάπτυξης 0,3% το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή όσο και το δεύτερο. Το πρώτο τρίμηνο, η βρετανική οικονομία είναι αναπτυχθεί με ρυθμό 0,2%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 είναι το χειρότερο από το 2012.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή