Εφικτή η μείωση εταιρικής φορολογίας στις ΗΠΑ

Εφικτή η μείωση εταιρικής φορολογίας στις ΗΠΑ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον πρόεδρο Τραμπ ο μαγικός αριθμός είναι το 15. Σε αυτό το επίπεδο θέλει να μειώσει την εταιρική φορολογία, από το 35% που είναι σήμερα, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μείωση στο 15% θα είναι μια μεγάλη, γενναία και ιστορική μείωση, ενδεχομένως η μεγαλύτερη στην ιστορία, όπως θα έλεγε ο κ. Τραμπ. Θα μπορούσε να αποδειχθεί θαυματουργή για την οικονομική ανάπτυξη, να καταστήσει δικαιότερο τον ανταγωνισμό και να ενθαρρύνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν την έδρα τους στις ΗΠΑ και να επενδύσουν τα τρισ. δολάρια σε μετρητό που, προς το παρόν, έχουν αποταμιεύσει στο εξωτερικό. Μετά την κατάρρευση της προσπάθειας των Ρεπουμπλικανών να περάσουν τον νόμο για την κατάργηση της καθολικής ασφάλισης υγείας, πολλοί θεωρούν ότι το κόμμα δεν αντέχει μια νέα αποτυχία, ιδιαίτερα σε ένα θέμα, τη φορολογία, που θεωρείται σήμα κατατεθέν τους. «Αν αποτύχουν οι Ρεπουμπλικανοί με τη φορολογική μεταρρύθμιση, θα είναι πραγματικά καταστροφικό. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου είναι όλα ή τίποτα», μου είπε αυτή την εβδομάδα ο Σκοτ Χοτζ, πρόεδρος του συντηρητικού ιδρύματος Tax Foundation. Υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια μείωσης του φορολογικού συντελεστή στο 15%: πώς θα αντισταθμίσει κανείς την απώλεια εσόδων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Tax Foundation, η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15% θα οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 2,2 τρισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία, αν υπολογίσει κανείς ότι δεν θα αυξηθεί επιπλέον η ανάπτυξη χάρη στη μείωση της φορολογίας. Αν υπολογίσει κανείς υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα, τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 1 τρισ. δολάρια. Και αν ο χαμηλότερος συντελεστής ισχύσει και για σειρά άλλων επιχειρήσεων (ΕΠΕ και προσωπικές εταιρείες), τότε το έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 1,5 τρισ. δολάρια στο «στατικό» σενάριο και κατά 1,3% στο «δυναμικό». Το να αντισταθμίσει κανείς αυτή τη μείωση του φορολογικού συντελεστή αποτελεί «φοβερή πρόκληση, αν δεν θέλεις να ανοίξεις μια τρύπα στο δημοσιονομικό έλλειμμα», λέει ο κ. Χοτζ. Πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση; Το 2014, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν δυσκολευτεί να προτείνουν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 25%, στην πρόσφατη πρόταση στο 20%, ενώ το 2013 ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δυσκολευτεί να φτάσει στο 28%, προτού καταρρεύσει η συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς. Και όμως, το 15% ίσως να είναι εφικτό.

Η απάλειψη της έκπτωσης φόρου και των «παραθύρων» στον κώδικα εταιρικής φορολογίας θα αντιστάθμιζε σημαντικό μέρος της μείωσης της φορολογίας. Σήμερα ελάχιστες εταιρείες φορολογούνται με συντελεστή 35%. Η επιτροπή του Κογκρέσου για τη φορολογία δήλωσε ότι το 2016 τα έσοδα από την εταιρική φορολογία ήταν 300 δισ. δολάρια και οι «στοχευμένες φοροαπαλλαγές» 270 δισ. δολάρια. Με άλλα λόγια, το Κογκρέσο θα μπορούσε να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές και να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή σχεδόν στο μισό χωρίς σημαντική απώλεια φορολογικών εσόδων. Μια δεύτερη δυνατότητα είναι να μεταφέρει κανείς το φορολογικό βάρος από τις εταιρείες στους μετόχους τους, ενώ το βάρος θα έπεφτε κυρίως στους πλουσίους που κατέχουν περισσότερες μετοχές. Η επιβολή ίδιου συντελεστή σε εισόδημα, κεφαλαιακά κέρδη και μερίσματα θα απλούστευε επίσης τον φορολογικό κώδικα. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, από την επιβολή τέλους στις εισαγωγές και την επιβολή ΦΠΑ στην κατανάλωση. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να καλυφθεί το κενό αν υπάρχει πολιτική βούληση. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι πως αν ο κ. Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν όντως να μειώσουν την εταιρική φορολογία στο 15%, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το καταφέρουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή