Δίκτυο διοχέτευε «μαύρο» χρήμα από την Ισπανία προς την Κίνα

Δίκτυο διοχέτευε «μαύρο» χρήμα από την Ισπανία προς την Κίνα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μείζον σκάνδαλο διεθνούς βεληνεκούς ενδεχομένως να εξελιχθεί η υπόθεση «ξεπλύματος» χρήματος, στο οποίο φέρεται ότι εμπλέκεται το υποκατάστημα στη Μαδρίτη της κινεζικής Ιndustrial and Commerical Bank of China (ICBC). Σύμφωνα με αποκλειστική πληροφόρηση του Reuters, Κινέζοι που ανήκαν στη δυναμική και αναπτυσσόμενη επιχειρηματική κοινότητα της Μαδρίτης φέρεται να διοχέτευαν παρανόμως χρήματα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, μέσω της τράπεζας, με προορισμό την πατρίδα τους.

Τα έσοδά τους αυτά, που διακινήθηκαν μεταξύ Ισπανίας και Κίνας την περίοδο 2009 – 2012, φέρεται ότι ήταν προϊόν φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές διερευνούν τουλάχιστον τρία χρόνια την υπόθεση, η οποία πιθανώς να «ακουμπά» υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στο υποκατάστημα της ICBC της Μαδρίτης και στα κεντρικά ευρωπαϊκά γραφεία της τράπεζας στο Λουξεμβούργο. Κατά τους εισαγγελείς, «είναι τόσο μεγάλα τα ποσά που διακινούνταν από την Μαδρίτη στην Κίνα, ώστε η ζημία στην ισπανική οικονομία εκτιμάται πως είναι τεράστια».

Πέρυσι στις 17 Φεβρουαρίου η αστυνομία έκανε έφοδο στο υποκατάστημα του κινεζικού κολοσσού στην ισπανική πρωτεύουσα, προξενώντας σοβαρή αναστάτωση και στο Πεκίνο. Εκπρόσωποι της κινεζικής κυβέρνησης ζήτησαν από τη Μαδρίτη να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαδικασίες, ειδάλλως θα διακυβεύονταν οι διμερείς σχέσεις. Πάντως, ήδη από το 2013 η ICBC φέρεται να γνώριζε για τις εν εξελίξει έρευνες, οι οποίες συμπεριελάμβαναν και παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Είναι χαρακτηριστική μία από αυτές, την οποία έκανε ο Ζου Τζιαντζούν, υψηλόβαθμο στέλεχος του δικτύου «ξεπλύματος»: «Οι ισπανικές τράπεζες δεν δέχονται να διεκπεραιώσουν τις μεταφορές χρημάτων που τους ζητάμε, ενώ η ICBC το αναλαμβάνει». Καθόλου τυχαία πρώην στελέχη της ICBC στη Μαδρίτη, που είχαν μιλήσει στο Reuters, είχαν αποκαλύψει ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων και τις άλλες συναλλαγές ήταν πολύ χαλαροί. Πάντως, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αν όντως αποδειχθεί ότι η τράπεζα είναι αναμεμειγμένη σε οικονομικό σκάνδαλο, τότε τίθεται εν αμφιβόλω το μέλλον της στην Ευρώπη. Πιθανώς η ΕΚΤ να σκεφθεί να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, πήγαν στην Ισπανία πολλοί Κινέζοι επιχειρηματίες και επενδυτές, επειδή θεωρούσαν πως η χώρα προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Αποδεικτικό στοιχείο, μεταξύ άλλων, ήταν η ίδρυση του υποκαταστήματος της ICBC στη Μαδρίτη, καθώς και η κατασκευή του τεράστιου εμπορικού πάρκου «Κόμπο Καγιέχα», που βρίσκεται στα νότια προάστια της Μαδρίτης. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους για διακίνηση κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη. Πολλοί από τους Κινέζους εισαγωγείς εκεί δήλωναν ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας του κάθε κοντέινερ, το οποίο περιείχε προϊόντα. Οπως αναφέρουν πηγές των οικονομικών υπηρεσιών της Ισπανίας, «οι εισαγωγείς γνώριζαν πως ο έλεγχος που θα κάνουν οι εφοριακοί δεν είναι δυνατόν να γίνεται σε όλα τα κοντέινερ». Εν συνεχεία, τα έσοδα που είχαν από την πώληση των μη δηλωθέντων αγαθών επιδίωκαν να τα αποκρύπτουν και φέρεται πως τα επέστρεφαν στην Κίνα μέσω της ICBC. Τα δίκτυα των εισαγωγέων μετατράπηκαν σε δίκτυα για «ξέπλυμα». Στην έφοδο του 2016 συνελήφθησαν επτά πρώην στελέχη της ICBC και δύο από τους βασικούς συντελεστές του κυκλώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή