Το κινεζικό «διαμάντι» που άρχισε να θαμπώνει και να κινδυνεύει

Το κινεζικό «διαμάντι» που άρχισε να θαμπώνει και να κινδυνεύει

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2014, όταν η κινεζική ασφαλιστική Anbang Insurance Group συμφώνησε να εξαγοράσει το εμβληματικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης Waldorf Astoria, έναντι 1,95 δισ. δολαρίων, η συμφωνία προκάλεσε αίσθηση. Εδινε το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα από τα μεγαλύτερα κύματα εξαγορών στην ιστορία. Σήμερα, όμως, το Waldorf μαζί με κάποιες άλλες εξαγορές της Anbang, συνολικής αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων, καθιστά σαφές πόσο μειώθηκαν οι φιλοδοξίες της Κίνας να αποκτήσει επιχειρήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Οι κινεζικές αρχές κάλεσαν την προβληματική ασφαλιστική να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει αποκτήσει στο εξωτερικό και να φέρει πίσω στην Κίνα τα κεφάλαια που θα αντλήσει. Εως τώρα, οι κινεζικές αρχές είχαν περιοριστεί στο να προβάλλουν εμπόδια σε νέες εξαγορές επιχειρήσεων στο εξωτερικό και να ασκούν πιέσεις στις εγχώριες τράπεζες για να προσέχουν περισσότερο την έκθεσή τους σε δάνεια με σκοπό την εξαγορά ξένης επιχείρησης. Δεν έχει γίνει έως τώρα γνωστό αν έχει ασκήσει ανάλογες πιέσεις στις άλλες τέσσερις επιχειρήσεις που έχουν ανάλογη δραστηριότητα. Τώρα, όμως, η άνευ προηγουμένου εντολή προς την Anbang καταδεικνύει πως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει αποφασίσει να περιορίσει δραστικά τις επενδύσεις στο εξωτερικό, που βασίζονται στον δανεισμό και οδηγούν σε μαζικές εκροές κεφαλαίων από τη χώρα. Σκοπεύει, μάλλον, να έχει αποτελέσματα προτού υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στην Κίνα.

Για την Anbang, που ήδη έχει χάσει την εύνοια του Πεκίνου, η κίνηση αποτελεί νέο πλήγμα. Σε λιγότερο από μία δεκαετία, η εταιρεία πέρασε από την αφάνεια στα φώτα της δημοσιότητας. Τα δύο χρόνια αμέσως μετά την εξαγορά του Waldorf, η Anbang εξαγόρασε μεσιτικές και χρηματοπιστωτικές εταιρείες σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Μεταξύ άλλων, σε αυτές συγκαταλέγονται τα ξενοδοχεία Strategic Hotels & Resorts, καθώς και ένα κτιριακό συγκρότημα γραφείων στο Μανχάταν, για να στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της. Η πτώση της άρχισε τον Ιούνιο, όταν συνελήφθη ο πρόεδρός της Γου Σιαχούι. Ταυτόχρονα, οι κινεζικές ρυθμιστικές άρχισαν να διερευνούν σχολαστικά τρεις ακόμη κινεζικές επιχειρήσεις με μεγάλη δραστηριότητα σε εξαγορές στο εξωτερικό: τον όμιλο ΗΝΑ, τη Fosun Inetnational και τον όμιλο Dalian Wanda. Εν τω μεταξύ, κάλεσε τις κινεζικές τράπεζες να ελέγξουν την έκθεσή τους στις τέσσερις εταιρείες, και σε συνέδριο με θέμα την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, υποσχέθηκαν ότι θα θέσουν υπό έλεγχο τον δανεισμό των επιχειρήσεων και θα αποτρέψουν τους συστημικούς κινδύνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή