Η Amazon το νέο μέλος του κλαμπ των «500 δισ.»

Η Amazon το νέο μέλος του κλαμπ των «500 δισ.»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την άνοδο που σημείωσε προ ημερών η μετοχή της, η Amazon βρέθηκε μία ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία και τον πλούτο του ιδρυτή της. Σε ό,τι μεν αφορά τον τελευταίο, ο Τζεφ Μπέζος βρέθηκε μόνον λίγες ώρες πρώτος στον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τον Μπιλ Γκέιτς.

Ωρες αργότερα, η υποχώρηση της μετοχής του αμερικανικού κολοσσού επανέφερε τον πλούτο του κ. Μπέζος στη δεύτερη θέση, κάτω από τον Μπιλ Γκέιτς. Η Amazon, όμως, ανήκει πλέον και τυπικά στην ελίτ των εταιρειών Apple, Alphabet και Microsoft, που έχουν κεφαλαιοποίηση 500 δισ. δολ. ή και περισσότερο.

Πριν από ενάμιση μήνα, άλλωστε, είχε και πάλι προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας, όταν μπήκε σε μία ακόμη αγορά την οποία δεν είχε κατακτήσει έως τώρα, εξαγοράζοντας την αλυσίδα σούπερ μάρκετ βιολογικών ειδών διατροφής Whole Foods. Ορισμένοι αναλυτές του κλάδου ερμήνευσαν τότε την κίνηση του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Amazon, ως προσπάθεια να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο καταστήματος. Οπως σχολίαζε εκείνες τις ημέρες η Wall Street Journal, αναφερόμενη στην εξαγορά της Whole Foods, η Amazon αποτελεί σπάνια περίπτωση: ενώ είναι εταιρεία ηλεκτρονικών πωλήσεων, χωρίς καμία εξήγηση ανακοινώνει την εξαγορά επιχείρησης που έχει καθιερωθεί στον τομέα των παραδοσιακών καταστημάτων. Εν ολίγοις στην αγορά αυτήν ακριβώς την οποία επιχειρεί να ανατρέψει. Και την ίδια στιγμή βλέπει να αυξάνεται η χρηματιστηριακή της αξία.

Οπως δήλωσε προ ημερών στους New York Times ο Χέντρικ Μπεσεμπάιντερ, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, «η Amazon είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες δημιουργίας πλούτου που έχουν εμφανισθεί από το 1926 και έχει σημειώσει αυτήν την εξέλιξη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Ισως η Amazon δεν εμπνέει τον φανατικό ενθουσιασμό που εμπνέει στους οπαδούς της η Apple. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι τουλάχιστον στην Αμερική πολλοί άνθρωποι ζουν σημαντικό τμήμα της ζωής τους στο ιδιάζον τεχνολογικό οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία του Μπέζος. Ξεκίνησε σαν ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο και σήμερα έχει δημιουργήσει ένα σύμπαν λιανικών πωλήσεων. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται κινηματογραφικές ταινίες, μουσική, τεχνητή νοημοσύνη, υπηρεσίες νέφους αλλά και η διανομή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών όπως τα πλυντήρια και οι τοστιέρες. Ο ίδιος ο ιδρυτής της, άλλωστε, έχει δημιουργήσει κοινοπραξίες σε τομείς όπως οι εκδόσεις εφημερίδων ή και οι… εκτοξεύσεις πυραύλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή