30 έως 50 δισ. δολάρια το κόστος του Brexit για τις τράπεζες

30 έως 50 δισ. δολάρια το κόστος του Brexit για τις τράπεζες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από 30 έως 50 δισ. δολάρια υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθούν οι μεγάλες τράπεζες για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις σε περίπτωση «σκληρού» Brexit.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει έρευνα της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Oliver Wyman, που εκτιμά ότι σε περίπτωση «σκληρού» Brexit ενδέχεται τα επόμενα χρόνια να χαθούν έως και 40.000 θέσεις εργασίας που καταλαμβάνουν στελέχη επενδυτικών τραπεζών στη Βρετανία.

Σε ό,τι αφορά τις μικρότερες τράπεζες, η Oliver Wyman θεωρεί ότι πιθανόν να διακόψουν πλήρως οι μικρότερες τράπεζες τις δραστηριότητές τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς θα μειωθεί δραματικά η κερδοφορία τους, όταν η Βρετανία δεν θα είναι πλέον μέλος της Ε.Ε. Αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις της Oliver Wyman για τις μεγάλες τράπεζες, το κόστος της μεταφοράς εντός Ευρώπης θα αντιστοιχεί από το 15% έως το 30% των κεφαλαίων που δεσμεύουν οι τράπεζες για τις δραστηριότητές τους στη Γηραιά Ηπειρο.

Στην περίπτωση που δεν καταλήξει η Βρετανία σε συμφωνία με την Ε.Ε., ώστε να εξασφαλίσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά, θα αυξηθούν οι λειτουργικές δαπάνες των τραπεζών έως και κατά 1 δισ. δολ., ποσό αντίστοιχο των 900 εκατ. ευρώ. Αιτία θα είναι ότι τα στελέχη των τραπεζών θα πρέπει να κάνουν στα γραφεία τους στην ηπειρωτική Ευρώπη όσες εργασίες των τραπεζών διεκπεραιώνονται ώς τώρα στο Λονδίνο. «Το Brexit θα οδηγήσει στον δραστικό κατακερματισμό των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης και συνεργάτες της Oliver Wyman. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι μία από τις πολλαπλές συνέπειες του Brexit θα είναι η μείωση της κερδοφορίας. Στην έκθεση της Oliver Wyman υπογραμμίζεται ένα ακόμη στοιχείο. Δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η παγκόσμια κρίση, η κερδοφορία των τραπεζών είναι, έτσι κι αλλιώς, μειωμένη. Δεδομένου ότι το Brexit συνεπάγεται σειρά προβλημάτων, ενδέχεται να μην είναι πλέον βιώσιμες μεμονωμένες μονάδες ορισμένων τραπεζών, όπως για παράδειγμα οι επενδυτικοί τους βραχίονες. Εκκρεμεί το ερώτημα αν μετά το Brexit το Λονδίνο θα διατηρήσει το δικαίωμα να διεκπεραιώνει εκκαθαρίσεις συναλλαγών σε ευρώ. Πρώτη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που υπολόγισε το κόστος της μεταφοράς της σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στο Παρίσι ήταν η HSBC. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα από πλευράς ενεργητικού θα χρειαστεί περί τα 300 εκατ. δολ. (254 εκατ. ευρώ) για να μεταφέρει στη γαλλική πρωτεύουσα 1.000 στελέχη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή