Η αγωνία των Βρετανών επιχειρηματιών πριν από το «σκληρό» Brexit

Η αγωνία των Βρετανών επιχειρηματιών πριν από το «σκληρό» Brexit

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν είναι κάτι το οποίο ανησυχεί ιδιαιτέρως τους Βρετανούς επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας, είναι οι συνέπειες από την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο εργατικό δυναμικό τους και το ενδεχόμενο να εξάγουν στην Ε.Ε. τα προϊόντα τους καταβάλλοντας υψηλότατους δασμούς. Με λίγα λόγια, η απώλεια πρόσβασης στην ενιαία αγορά και η άρση του καθεστώτος ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων επιδεινώνουν τις προοπτικές των εταιρειών τους και τους προβληματίζουν έντονα. Βέβαια, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Bloomberg, είναι ικανοποιημένοι από το ότι η Τερέζα Μέι ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit αλλά και από το ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ολοένα και περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα ύπαρξης μεταβατικής περιόδου.

Κάθε κλάδος, όπως γίνεται αντιληπτό, έχει έναν μακρύ κατάλογο με πολλά και διαφορετικά αιτήματα για τη συμφωνία εξόδου. Στον κλάδο της Υγείας, για παράδειγμα, η φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline σχολιάζει θετικά την πιο «ρεαλιστική προσέγγιση» που έχει υιοθετήσει τελευταία η κυβέρνηση και ζητεί τουλάχιστον διετή μεταβατική περίοδο προσαρμογής. Η ΑstraZeneca την προσδιορίζει στα 3-5 χρόνια, ενώ επισημαίνει ότι η απώλεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων πιθανώς να θέσει εμπόδια στην έρευνα και ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας. Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει πρόβλεψη για τέτοια νομοθεσία σχετικά με τη μετανάστευση, ώστε να επιτρέπεται σε επιστήμονες από την Ε.Ε. να εργάζονται στη Βρετανία. Στον τομέα των ΜΜΕ, αν δεν εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ενιαία αγορά, πιθανώς να μην έχουν κίνητρα οι επενδυτές να επενδύσουν στην παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Στις τηλεπικοινωνίες, πιθανώς οι περιορισμοί στη μετακίνηση εργαζομένων από χώρες-μέλη της Ε.Ε. να δυσκολέψουν πολύ ομίλους όπως η ΒΤ Group, η οποία βασίζεται κυρίως σε χειρώνακτες μετανάστες, οι οποίοι πρέπει να σκαρφαλώνουν σε στύλους και να στερεώνουν καλώδια. Επιπλέον, οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι επιδιώκουν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη διασυνοριακή ροή δεδομένων.

Οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στη Βρετανία ανησυχούν για τις αρνητικές συνέπειες που πιθανώς να έχει στις δραστηριότητές τους η μη πρόσβαση σε εξειδικευμένο προσωπικό από την Ε.Ε. Από το 2009 έως και το 2015, από τις έξι νέες προσλήψεις η μία αφορούσε εργαζόμενο εκτός Βρετανίας από άλλη χώρα της Ε.Ε. Το ίδιο θέμα της πρόσβασης σε εργαζομένους από χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης απασχολεί και τις αγροτικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τέλος, ο στόχος είναι η κυβέρνηση Μέι να εξασφαλίσει, μέσω των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για το Brexit, μακρά περίοδο προσαρμογής, ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των τραπεζών, των πελατών τους και των καταναλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή