Η RBS έπειτα από 10 χρόνια επέστρεψε στην κερδοφορία

Η RBS έπειτα από 10 χρόνια επέστρεψε στην κερδοφορία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφει στην κερδοφορία η Royal Bank of Scotland έπειτα από δέκα χρόνια. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 939 εκατ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 1.000.000 περίπου ευρώ. Οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούσαν για κέρδη ύψους 964 εκατ. ευρώ.

Η βρετανική τράπεζα, της οποίας η διάσωση κόστισε στη Βρετανία 59,8 δισ. δολάρια εν τω μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σημείωσε τελευταία φορά κέρδη έτους το 2007 και κέρδη πρώτου εξαμήνου το 2014. Η μετοχή της σημείωσε χθες άνοδο 5%, όταν ανακοίνωσε χθες πως τα έσοδά της αυξήθηκαν αιφνιδιαστικά κατά 44% στην επενδυτική της μονάδα NatWest Markets. Ανακοινώνοντας την ευχάριστη εξέλιξη, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ρος Μακέβαν τόνισε πως η RBS «κάνει αυτό που είχε πει, καθώς αυξάνει τα έσοδά της, μειώνει το κόστος και βελτιώνει την απόδοση». Εχει, άλλωστε, υποβάλει αίτημα για άδεια λειτουργίας στην Ολλανδία, καθώς ενδιαφέρεται να μεταφέρει τμήμα της κερδοφόρας μονάδας στο Αμστερνταμ μετά το Brexit.

Οπως ακριβώς και οι ανταγωνίστριές της στη Βρετανία, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι Barclays και HSBC, η RBS έχει εφαρμόσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την εκποίηση στοιχείων ενεργητικού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων. Σε αντίθεση, όμως, με τις ανταγωνίστριές της, δεν έχει έως τώρα επιστρέψει σε κερδοφορία, ενώ αντιμετωπίζει εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, που ενδεχομένως θα την εμποδίσουν να καταβάλει εκ νέου μερίσματα. Το μεγαλύτερο από τα προβλήματά της με τον νόμο σχετίζεται με τις έρευνες που κάνει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τις πωλήσεις τοξικών τίτλων το χρονικό διάστημα πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή