Η Κίνα, μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο

Η Κίνα, μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργοβόρα Κίνα τείνει να υπερβεί τις ΗΠΑ σε εισαγωγές πετρελαίου, μολονότι επιβραδύνεται η ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Τείνει, έτσι, να παγιώσει τη θέση της ως σημαντικότερου παράγοντα στην αγορά «μαύρου» χρυσού, που θα επηρεάσει τα επίπεδα των τιμών. Παράλληλα, μετατοπίζεται από τη Δύση στην Ανατολή το κέντρο βάρους της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, δεδομένου ότι αναπτύσσεται δυναμικά η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου της Σαγκάης.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Κίνα εισήγαγε 8,55 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, ενώ οι ΗΠΑ εισήγαγαν 8,12 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση των εισαγωγών της Κίνας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση των διυλιστηρίων της, που έχουν μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα. Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχει αυξηθεί η εγχώρια ζήτηση όσο προβλεπόταν, ώστε να απορροφήσει την παραγωγή, έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά ρεκόρ οι εξαγωγές της Κίνας σε βενζίνη και ντίζελ. Σύμφωνα με αναλυτές της συμβουλευτικής FGE, η ζήτηση για βενζίνη στην Κίνα αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος σε επίπεδα από 3,5% έως 4% μετά την αύξηση κατά 6,5% που σημείωσε πέρυσι. Αλλη έρευνα της ΒΜΙ Research καταδεικνύει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων πετρελαίου κίνησης κατά 0,7%, ενώ το περασμένο έτος είχε αυξηθεί η ζήτηση κατά 8,7%. Αιτία η στροφή των οδηγών σε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Εν τω μεταξύ, η κινεζική πετρελαϊκή Unipec είναι πρώτη στον κόσμο στο εμπόριο πετρελαίου σε υλική μορφή και όχι σε προθεσμιακά συμβόλαια. Διευρύνει, άλλωστε, τις αγορές στις οποίες απευθύνεται, καθώς από τον Ιούνιο μεταφέρει καύσιμα για αεροσκάφη από τη Σιγκαπούρη στη βορειοδυτική Ευρώπη. Επιπλέον, φέτος υπερδιπλασιάστηκαν οι φορτώσεις ντίζελ από την Κίνα προς τη Γαλλία, υπερτετραπλασιάστηκαν προς την Ιταλία, ενώ για πρώτη φορά φέτος φορτώθηκε κινεζικό ντίζελ προς την Κένυα.

Σύμφωνα, άλλωστε, με αναπτυξιακά σχέδια που παρουσίασε πρόσφατα η κινεζική εταιρεία διυλιστηρίων Sinopec, η μεγαλύτερη της Ασίας, στόχος της Κίνας είναι να αυξήσει κατά άλλα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τη δυνατότητα διύλισης έως το 2020. Φέτος θα εγκαινιάσει διυλιστήριο στην περιοχή Γιουνάν, με παραγωγική δυνατότητα 260.000 βαρέλια την ημέρα.

Παράλληλα, η National Offshore Oil Corp θα επεκτείνει κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα παλαιά μονάδα της στην επαρχία Γκουανγκντόγκ. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές βενζίνης από την Κίνα, αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια του έτους κατά τουλάχιστον 10.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Σύμφωνα με τις συμβουλευτικές εταιρείες FGE και Wood Mackenzie, συνολικά οι πωλήσεις θα κυμανθούν ανάμεσα στις 235.000 και στις 240.000 βαρέλια την ημέρα, και θα φτάσουν περίπου στις 330.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή