Αναμένεται επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

Αναμένεται επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία ετοιμάζεται για οικονομικές κυρώσεις δεκαετιών από τις ΗΠΑ, που μπορεί να την καθηλώσουν στο παρελθόν – δηλαδή, σε μια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο. Από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, παγιώνεται μια κατάσταση που αποτελεί τη «νέα κανονικότητα», όπως τονίζει ο Βαλντιμίρ Μιχαλσέφσκι, οικονομολόγος της Danske Bank. Αυτή η κατάσταση τρομάζει, διότι φαίνεται αδύνατον να ανατραπεί στο εγγύς μέλλον.

Ανακοινώνοντας χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της χώρας αναφέρθηκε στον «αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο», ενώ οι προβλέψεις της βασίζονταν στην εκτίμηση ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ για αρκετά χρόνια ακόμη. Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο η ανάπτυξη να φτάσει στο 3,1% το 2020, αλλά η Τράπεζα της Ρωσίας εκτιμά πως οι προοπτικές της για ανάπτυξη δεν υπερβαίνουν το 2%. Σύμφωνα, άλλωστε, με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg, το ρωσικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος μόλις κατά 1,3%. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s σχολίασε πως δεν είναι σαφές αν οι κυρώσεις «θα πλήξουν περαιτέρω τις ήδη μέτριες μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ρωσίας».

Η ρωσική οικονομία γνώρισε τη μεγαλύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της και σήμερα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποκλεισμού της από τις αγορές κεφαλαίου και την τεχνολογία της Δύσης. Στην έκθεση για την ανταγωνιστικότητα που εξέδωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ρωσία κατατάσσεται στην 111η θέση, ανάμεσα σε 138 χώρες. Σύμφωνα με τη Λίζα Ερμολένκο, οικονομολόγο της Barclays Capital στο Λονδίνο, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να επιχειρήσει αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου στο εγγύς μέλλον, καθώς καμία χώρα δεν κατόρθωσε να φτάσει τις άλλες, οικονομικά και τεχνολογικά, όντας εντελώς απομονωμένη.

Οι τελευταίες κυρώσεις είναι δεσμευτικές για τον Αμερικανό πρόεδρο. Είναι, δηλαδή, παρεμφερούς ισχύος με εκείνες του 1974, όταν εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στο εμπόριο με την τότε Σοβιετική Ενωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ρωσικών αρχών, το κόστος των προηγούμενων κυρώσεων ανήλθε, ετησίως, σε 25 δισ. ευρώ το 2014 και το 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι παρατεταμένες κυρώσεις ενδέχεται να μειώσουν μεσοπρόθεσμα το ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 9%. Προς το παρόν, η ρωσική οικονομία φαίνεται να αντέχει. Μετά την υποχώρηση των δύο τελευταίων ετών, το νόμισμα της Ρωσίας αλλά και τα ομόλογα και οι μετοχές των εταιρειών της σημείωναν ανάκαμψη μέσα στην εβδομάδα. Ειδικότερα, το ρούβλι ήταν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών με την καλύτερη πορεία. Σύμφωνα, πάντως, με τον Μιχαλσέφσκι, «το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι γεμάτο αβεβαιότητα και αστάθεια σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή