Θετικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, μολονότι η συνεδρίαση είχε αρχίσει με υποχώρηση εξαιτίας απογοητευτικών αποτελεσμάτων μεγάλων επιχειρήσεων. Ενδεικτική ήταν η περίπτωση της βιομηχανίας κοσμημάτων Pandora, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 14% καθώς είχε αναφέρει αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών. Μεσολάβησαν, πάντως, ικανοποιητικά αποτελέσματα από εταιρείες κοινής ωφελείας, ενώ σημείωσαν άνοδο οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών και των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου που εξώθησαν ανοδικά τους δείκτες. Οπως επισήμαναν αναλυτές της Deutsche Bank, την άνοδο των αγορών προκάλεσαν κυρίως οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι δύο κλάδοι, χρηματοπιστωτικός και ενεργειακός, ήσαν εκείνοι που με την άνοδό τους εξώθησαν τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με άνοδο 0,14%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της ΒΡ και της Royal Dutch Shell καθώς ωφελήθηκαν από την υποχώρηση της στερλίνας, εφόσον τα έσοδά τους είναι κυρίως σε δολάρια ή άλλα νομίσματα. Εξάλλου, οικονομικοί αναλυτές όπως ο Αντριου Κινγκ, της ΒΝΡ Paribas Partners, επισημαίνουν πως η κερδοφορία των επιχειρήσεων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Περίπου το 70% των εταιρειών του δείκτη MSCI Europe έχει ήδη παρουσιάσει τα αποτελέσματά του και το 51% εξ αυτών έχουν υπερβεί τις προσδοκίες σε κερδοφορία. Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης φτάνει στο 67%. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Xetra Dax της Φρανκφούρτης να κλείνει με άνοδο 0,28%, τον CAC 40 της Γαλλίας με άνοδο 0,21% και τον ΙΒΕΧ της Μαδρίτης με άνοδο 0,55%. Σχεδόν στάσιμος με οριακή άνοδο 0,08% παρέμεινε ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου. Το ευρώ παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και το βράδυ κυμαινόταν στο 1,1759 δολάριο.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, οι τιμές του παρέμειναν στάσιμες χθες, καθώς η μείωση της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία εξουδετερώθηκε για ακόμη μία φορά από την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ. Ετσι το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 49,16 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 52,15 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή