H Google απέλυσε εργαζόμενο λόγω σεξιστικών σχολίων

H Google απέλυσε εργαζόμενο λόγω σεξιστικών σχολίων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός Google βρέθηκε ο Τζέιμς Ντέιμορ, ο μηχανικός της εταιρείας, ο οποίος σε επιστολή του αποδίδει σε βιολογικές διαφορές την υποεκπροσώπηση των γυναικών στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και σε διοικητικές θέσεις. Το επίμαχο κείμενο προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, θέτοντας σε αμφισβήτηση την πολιτική ισοτιμίας και ίσων ευκαιριών της εταιρείας, ενώ αναθέρμανε τη συζήτηση για το πόσο ανδροκρατούμενη είναι η Σίλικον Βάλεϊ. Οπως ανέφερε ο Τζέιμς Ντέιμορ, ενημερώθηκε από την εταιρεία ότι ο λόγος για την απομάκρυνσή του ήταν πως «με την επιστολή του διαιωνίζει την ύπαρξη στερεοτύπων για τα δύο φύλα». Σε μήνυμά του προς το προσωπικό της Google, ο διευθύνων σύμβουλός της Σαντάρ Πιτσάι διευκρίνισε ότι τμήματα του αμφιλεγόμενου κειμένου «παραβιάζουν τον κώδικα συμπεριφοράς μας και ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια, προωθώντας στον χώρο δουλειάς στερεότυπα για τα δύο φύλα, τα οποία είναι τουλάχιστον βλαπτικά». Το κείμενο των 3.000 λέξεων του Τζέιμς Ντέιμορ αρχικά διανεμήθηκε στο πλαίσιο της Google και εν συνεχεία δημοσιοποιήθηκε.

Παρότι πολλοί εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν ζητήσει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά του συντάκτη, ακόμα δεν έχει γίνει τέτοια αναφορά. Πριν από την ανακοίνωση Πιτσάι, είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της Ντανιέλ Μπράουν, της νέας αντιπροέδρου της Google για την ισότητα, τις ίσες ευκαιρίες και την ορθή διακυβέρνηση: «Ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους με διαφορετική άποψη να την εκφράσουν, αλλά παραμένουμε αμετακίνητοι στις αρχές μας για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, θρησκείας και εθνικής προέλευσης».

Το τελευταίο περιστατικό συμπίπτει με τη μήνυση που έχει υποβάλει εναντίον της Google το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, κατηγορώντας την ότι συστηματικά πληρώνει λιγότερο τις γυναίκες υπαλλήλους από τους άνδρες. Παρότι απορρίπτει τις κατηγορίες, η εταιρεία δεν έχει θέσει στην κυβέρνηση τα πλήρη μισθολογικά της στοιχεία. Πριν από λίγο καιρό, ο Τράβις Καλάνικ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Uber, μιας άλλης εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, παραιτήθηκε, επειδή αδιαφόρησε για τις καταγγελίες που είχαν γίνει από γυναίκες υπαλλήλους σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος τους, για επιθετική συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή