Στροφή κεφαλαίων στα επενδυτικά καταφύγια

Στροφή κεφαλαίων στα επενδυτικά καταφύγια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και στις ΗΠΑ ενίσχυσε χθες την τιμή του χρυσού έως τα 1.276,36 δολάρια την ουγγιά από τα 1.251,02 δολάρια μια ημέρα πριν, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου. Οι επενδυτές αναζητούσαν χθες καταφύγιο για να διαφυλάξουν τα κεφάλαιά τους σε ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας και κατ’ επέκταση υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές. Ανοδικά κινήθηκε, επίσης, το ελβετικό φράγκο και διαμορφώθηκε χθες στο 1,0382 δολάρια από το 1,0266 δολ. μια ημέρα πριν. Το γιεν, παράλληλα, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων έναντι του δολαρίου. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας και έτσι να αξιολογήσει πόσο πιθανή είναι μια επίθεση στην πράξη, δεδομένης της στρατιωτικής ισχύος που έχουν και οι δύο χώρες», αναφέρεται σε ανάλυση της εταιρείας IG, αν και σημειώνεται πως υπάρχει «μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε λόγια και πράξεις».

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών και των γερμανικών ομολόγων. Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων και έφθασαν στο 0,44% περίπου. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 2,24% με πτώση κατά 4,2 μονάδες βάσης.

Στις αγορές πετρελαίου, οι τιμές παρουσίαζαν διακυμάνσεις λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και της ανακοίνωσης στοιχείων που έδειξαν απότομη πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 6,5 εκατ. βαρέλια στο 1,15 δισ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ενέργειας. Είναι μια παράμετρος που ενίσχυσε την τιμή του πετρελαίου στα 49,37 δολάρια το βαρέλι, αντανακλώντας άνοδο 0,41%. Η τιμή του Μπρεντ στο Λονδίνο αναρριχήθηκε 0,69% στα 52,50 δολάρια το βαρέλι. «Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχωρούν επί εννέα συναπτές εβδομάδες και έτσι τροφοδοτούνται προσδοκίες για μια εξισορρόπηση της αγοράς», σχολιάζει ο Τόμας Παχ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics. Η υπερπροσφορά «μαύρου χρυσού» στην παγκόσμια οικονομία έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τις τιμές τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας τους προϋπολογισμούς πετρελαιοπαραγωγών χωρών όπως είναι τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία και η Νορβηγία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή