Οι Εργατικοί στη Νορβηγία θα βάλουν υψηλότερους φόρους στους πλουσίους

Οι Εργατικοί στη Νορβηγία θα βάλουν υψηλότερους φόρους στους πλουσίους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Νορβηγοί ψηφίζουν τον Σεπτέμβριο και ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολεί, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, είναι η φορολόγηση του πλούτου. Χθες, η μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση της χώρας (ΝΗΟ), που εκπροσωπεί 25.000 εταιρείες, έλαβε σαφή πολιτική θέση. Δήλωσε ότι το σχέδιο των Εργατικών, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην αντιπολίτευση, για αύξηση των εσόδων κατά 5 δισ. κορώνες (633 εκατ. δολάρια) από τη φορολογία στα πολύ υψηλά εισοδήματα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, παρεμποδίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον, έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα η οποία δείχνει ότι σχεδόν οι 6 στις 10 επιχειρήσεις της Νορβηγίας είναι πρόθυμες να κάνουν περισσότερες προσλήψεις, αν μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής του πλούτου. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Εργατικούς. Το κόμμα τους αναμένεται να καταλάβει την εξουσία, ύστερα από τέσσερα χρόνια θητείας στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μία από τις προγραμματικές τους δηλώσεις έχει να κάνει με την πρόθεσή τους να αυξήσουν τους φόρους, έτσι ώστε να αποκομίσουν υψηλότερα έσοδα για να χρηματοδοτήσουν το προνοιακό σύστημα και να αμβλύνουν την εισοδηματική ανισότητα.

Η Νορβηγία, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ, έχει τη δικαιότερη κατανομή εισοδημάτων μετά την Ισλανδία. Είναι, μάλιστα, μία από τις τέσσερις μόνον ευρωπαϊκές χώρες που έχει θέσει σε ισχύ νομοθεσία επί του αποκτηθέντος πλούτου. Οι άλλες τρεις είναι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελβετία. Σύμφωνα με τον Τζόνας Γκαρ Στόουρ, επικεφαλής των Εργατικών, και τον βουλευτή του κόμματος Τρουλς Βίκχολμ, «οι επιχειρηματίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι και αυτοί ωφελούνται όταν η κοινωνία είναι υγιής και βασίζεται στους στενούς δεσμούς των μελών της». Επίσης, ο κ. Βίκχολμ ισχυρίστηκε ότι η μείωση της φορολογίας του πλούτου δεν είχε πουθενά ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση της Νορβηγίας.

Αν οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές, στόχο έχουν να αυξήσουν τον φορολογικό συντελεστή επί των περιουσιακών στοιχείων άνω του 1,45 εκατ. κορωνών (150.000 ευρώ) από το 0,85% στο 1,2%. Η κυβέρνηση μειοψηφίας προχώρησε σε μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 1% προηγουμένως στο 0,85% σήμερα και επιδιώκει άμεσα την πλήρη κατάργησή του. Πάντως, ανέκοψε ώς έναν βαθμό την ταχύτητά της ως προς αυτό το ζήτημα και υποσχέθηκε πως θα θέσει ως προτεραιότητά της, αν επανεκλεγεί, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους απλούς φορολογούμενους. Οι Εργατικοί ασκούν κριτική στην κεντροδεξιά κυβέρνηση, επειδή δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας. Tο ποσοστό απασχόλησης υποχώρησε στο σχεδόν 67% του πληθυσμού από το 69% το 2013, όταν ανέλαβε την εξουσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή