Η συμβολή Ντόναλντ Τραμπ στο ράλι της Wall Street

Η συμβολή Ντόναλντ Τραμπ στο ράλι της Wall Street

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το επιχειρηματικό κλίμα είναι καλύτερο από κάθε άλλη φορά και ο ενθουσιασμός των επιχειρηματιών έχει εκτοξευθεί στα ύψη!». Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, κατά τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Ηταν, λίγο έως πολύ, ένα εύστοχο μήνυμα. Οι χρηματιστηριακές αγορές καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Και, πράγματι, το ράλι αυτό δεν μπορεί να συμβεί έτσι απλά. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Τι είναι αυτό που υποκινεί την άνοδο των χρηματιστηρίων;

Αν εξαιρέσουμε την ανικανότητα του Λευκού Οίκου να παρουσιάσει ένα χρήσιμο νομοσχέδιο για την αμερικανική επιχειρηματικότητα (μια παράμετρος που δεν είναι καθόλου αμελητέα), μπορεί να συγχαρεί κανείς τον κ. Τραμπ για το ράλι στη Wall Street;

Μιλώντας με την ιδιότητα του δημοσιογράφου με διευθύνοντες συμβούλους και επενδυτές, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από αυτήν την κυβέρνηση. Αυτό που κατ’ επανάληψιν ομολογούν αξιωματούχοι και επενδυτές είναι ότι ανέμεναν μεγάλες αλλαγές (από αυτές που θα οδηγούσαν άμεσα σε υψηλότερα κέρδη), διότι αυτό υποσχόταν ο κ. Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεσμευτεί για την κατάργηση ρυθμιστικών εμποδίων και δαπανηρών κανόνων. Θα υλοποιούσε αυτές τις δεσμεύσεις, όπως είχε πει ο ίδιος, μέσα από σειρά προεδρικών διαταγμάτων και τον διορισμό επικεφαλής στις εποπτικές αρχές οι οποίοι δεν θα επιδείκνυαν ζήλο για την αυστηρή εφαρμογή κανόνων. Οι υποστηρικτές του προέδρου τονίζουν ότι τηρούσε ιδιαίτερα επικριτική στάση ως προς τους κανόνες που περιόριζαν τις επιχειρήσεις. Αν και ο κ. Τραμπ έχει υπογράψει 13 νομοσχέδια για να καταργήσει κανόνες που υιοθετήθηκαν επί κυβερνήσεων του Μπαράκ Ομπάμα, ουδεμία αναφορά σε αυτά δεν έχει γίνει στις τηλεδιασκέψεις των εταιρειών για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Apple, η οποία ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Η μοναδική φορά που χρησιμοποιήθηκε η λέξη «ρύθμιση» από τον τεχνολογικό κολοσσό αφορούσε την Κίνα. Δεν έγινε λόγος για την Ουάσιγκτον, παρά την εκτενή συζήτηση για το πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί η αντιμονοπωλιακή πολιτική στο λιανικό εμπόριο.

Ακόμη και στην τηλεδιάσκεψη για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Goldman Sachs, όπου υπήρξαν ερωτήσεις και απαντήσεις για το ρυθμι­στι­κό πλαίσιο του κλάδου, κανένας δεν μίλησε για την αμερικανική κυβέρνηση ή ότι τα κέρδη της τράπεζας αποδίδονται, έστω εν μέρει, στην απελευθέρωση του κλάδου από ανεπιθύμητους κανόνες. Η τράπεζα είπε απλά πως είναι πολύ νωρίς για να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης για απελευθέρωση του κλάδου.

Ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, εξέφρασε ανοικτά τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση στην Ουάσιγκτον και την ανικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα. «Εχουμε καταντήσει μια από τις πιο γραφειοκρατικές, περίπλοκες και φιλόδικες κοινωνίες στον πλανήτη», δήλωσε ο τραπεζίτης της Wall Street.

Παραδόξως, η Wall Street θα πρέπει να έχει επωφεληθεί από τον Λευκό Οίκο περισσότερο, συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας. Ηδη οι διωκτικές αρχές επιβάλλουν χαμηλότερα πρόστιμα στις τράπεζες, συγκριτικά με τα δεδομένα που ίσχυαν επί κυβερνήσεων Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT