Εντονη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Εντονη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου υποχώρησαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς παρατείνεται και κλιμακώνεται η αβεβαιότητα εξαιτίας των εντάσεων μεταξύ η Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ. Οπως σχολίασε σχετικά ο Ντέιβιντ Μάντερ, αναλυτής αγορών στην CMC Markets, «η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει φοβίσει τους επενδυτές, οι οποίοι χάνουν κάθε διάθεση για ανάληψη κινδύνου μόλις ακούσουν τη λέξη “πόλεμος”».

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με υποχώρηση 1,44%, ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης με υποχώρηση 1,38% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με υποχώρηση 1,15%. Με απώλειες 0,59% και 0,76%, αντιστοίχως, έκλεισαν και οι δείκτες CAC 40 του Παρισιού και FTSE MIB του Μιλάνου. «Οι αγορές αναζητούν κατεύθυνση μετά τη νευρικότητα της Τετάρτης» επισημαίνει η Εστερ Μαρία Ράιχελτ, αναλύτρια συναλλάγματος στην Commerzbank της Φρανκφούρτης, που προεξοφλεί πως η ανησυχία για τους γεωπολιτικούς κινδύνους θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί στο μυαλό των επενδυτών τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν επωφελήθηκαν ούτε από την προσωρινή διολίσθηση του ευρώ, που στη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε στο 1,1723 δολάριο από το 1,760 δολάριο στο οποίο είχε κλείσει το βράδυ της Τετάρτης στην αγορά της Νέας Υόρκης. Μέχρι το βράδυ, πάντως, είχε ανακάμψει εκ νέου και κυμαινόταν στο 1,1758 δολάριο, αποβαίνοντας εις βάρος των ευρωπαϊκών μετοχών. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει το Reuters, το ευρώ παραμένει ένα από τα νομίσματα των χωρών του G20 με την καλύτερη απόδοση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και συνολικά κέρδη άνω του 11% έναντι του δολαρίου. Δεδομένου, πάντως, ότι οι επενδυτές έχουν στραφεί και πάλι στα ασφαλή καταφύγια του ελβετικού φράγκου και του γιεν, όπως συμβαίνει πάντα σε εποχές αβεβαιότητας, το ελβετικό φράγκο παρέμεινε και χθες σε υψηλά επίπεδα έναντι του ευρώ, που το βράδυ αντιστοιχούσε σε 1,1317 ελβετικό φράγκο. Σε ό,τι αφορά το γιεν παρέμεινε επίσης σε υψηλά επίπεδα, με το δολάριο να ανέρχεται το βράδυ σε 109,24 γιεν. Σημειωτέον ότι το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται, παράλληλα, από τη φημολογία ότι πολλοί Ιάπωνες επενδυτές πρόκειται να επαναπατρίσουν κεφάλαιά τους στη χώρα εξαιτίας της αβεβαιότητας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή